Dán és olasz falvak mutatkoznak be Palkonyán

Vágólapra másolva!
Idén kiemelt fontosságú események ad otthon egy parányi falu, Palkonya, ugyanis e település 2007-ben lesz Európa Kulturális Faluja. A májustól októberig tartó rendezvénysorozat következő rendezvényén az olaszországi Pergine Valdano és a dán Tommerup mutatkozik be a hétvégén
Vágólapra másolva!

Tommerup - Dánia

A település a Kulturális Falu rendezvénysorozat szülőhelye. A dániai Funen szigetén fekvő, 8 ezer lakosú és 20 kilométerre található Odense városától.

Az ehhez hasonló falvakra sokan csendes helyként gondolnak, Tommerup azonban ennek ellenkezőjét testesíti meg: aktív közössége számos új kezdeményezést tudhat magáénak.

Tommerup Wijk aan Zee-vel együtt a Kulturális Falu rendezvénysorozat szülőhelye. A falu 1989-ben számos, Kelet-Európából érkező ember előtt nyitotta meg kapuit. Tommerup először 1996-ban volt az Európa Kulturális Faluja cím birtokosa.

A kezdeményezések közül számos az Efterskole nevű, 14 és 18 év közötti fiatalok számára fenntartott bentlakásos iskolából származik. Az iskola a gyakorlati oktatást helyezi a középpontba, amely a tanulók egyéni érdekeit is szem előtt tartja.

Tommerup modern felfogású önkormányzatáról is híres, valamint gazdag zenei kultúrájára és ifjúsági színházára is büszke, amely a közösségi élet egyik fontos színtere.

Tommerup nem minden lakosa végzi munkáját a városban, bár az állattenyésztés és a faluban található kőmegmunkáló üzem is biztosít jövedelmi forrást. Az egyre csökkenő agyagkészlet miatt egyre gyakrabban készítenek kerámiatermékeket a gyárban.

Pergine Valdarno - Olaszország

Pergine Valdarno, a toszkánai dombtetőn fekvő település olívaolajáról híres. A lakosok büszkék termékükre, az olajat szinte borként tiszteleik. A térség magán viseli a történelem nyomait, a földben az etruszk, a római és a korai középkor nyomai is fellelhetők.

Pergine Valdarnoban 4100 lakos él, a falu a Sienna, Firenze és Arezzo által határolt háromszögben fekszik. A falu központja a középkori főtér, itt áll a városháza is. A főtér a falu legmagasabb pontján helyezkedik el.

A faluban az egyik uralkodó tevékenység már régóta az ékszerkészítés: mintegy négyszáz ember él aranyművességből. Az itt lakók rendkívül nagyra tartják otthonukat, annak történelmét és termékeit is.

Pergine szépsége számos látogatót vonz a mozi világából, a falu számos alkalommal szolgált már különböző filmek díszletéül. A település egy évente megrendezett filmfesztivál helyszíne is, amelyen a különböző korosztályhoz tartozó emberek közötti kapcsolatot legjobban kifejező alkotásokat díjazzák.

Sok más faluhoz hasonlóan Pergineből is szép lassan a nagyvárosokba költöznek az emberek, ez a folyamat azonban a közelmúltban megfordult. Az emberek a városokat elhagyva inkább a Perginehez hasonló, nyugalmas és festői falvakban keresik új lakhelyüket.