Többet költöttünk utazásra

Vágólapra másolva!
Az év első felében 17,3 millió külföldi látogató 402 milliárd forintot költött el Magyarországon, ehhez képest a magyarok külföldi költései 236 milliárd forintot tettek ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év első hat hónapjához képest a külföldi látogatók száma 5 százalékkal nőtt, ugyanakkor 4 milliárd forinttal kevesebbet költöttek magyarországi tartózkodásuk alatt. A magyarok az idei év első felében 44 milliárd forinttal hagytak ott több pénzt külföldön, mint 2006 hasonló időszakában. A megfigyelt időszakban a magyar állampolgárok 7,9 millió alkalommal utaztak külföldre, ami 4 százalékkal több a bázisidőszakhoz képest.

A magyarok külföldi kiadásai a tavalyi alacsony bázishoz képest nőttek csak jelentősen, az idei adat ugyanakkor 16 milliárd forinttal alacsonyabb a 2005 első felében mérténél. A KSH jelentése szerint az utasforgalmi egyenleg alakulását jelentősen befolyásolta, hogy az év második negyedévében a tavalyi bázishoz képest a forint lényegesen erősödött az euróhoz képest.

A vizsgált időszakban külföldi látogatók összesen 43,2 millió napot töltöttek el Magyarországon, ami 3 százalékkal haladta meg 2006 első félévének adatát. Az egy napra Magyarországra látogatók száma 10 százalékkal nőtt, a több napra látogatóké eközben 11 százalékkal csökkent.

Lengyelországból és Csehországból több mint 20 százalékkal érkezett több látogató, mint 2006 első félévében. A Nagy-Britanniából érkezők körében ugyanakkor 15 százalékos csökkenés tapasztalható.

Turisztikai céllal legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeznek. Az egy napra látogató osztrákok közel 40 százaléka kiránduló, Szlovákia esetében ez az arány 22 százalékos. A külföldiek által leglátogatottabb turisztikai régió továbbra is Budapest és Nyugat-Dunántúl volt.

A KSH jelentése szerint a megfigyelt időszakban a magyar állampolgárok egynapos utazásai 13 százalékkal emelkedtek, míg a többnapos utazások 13 százalékkal visszaestek. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába, Romániába utaztak.

A lakosság 29,5 millió napot töltött el külföldön, ennek 20 százalékát az egy-, 80 százalékát a többnapos látogatások tették ki. A többnapos utazásoknál a lakosság külföldi átlagos tartózkodási ideje 9,9 nap volt.