Elindult az első zarándokjárat

Vágólapra másolva!
Elindult a Vatikán zarándokokra szakosodott charterjárat szolgáltatása. A Mistral Air első járata Rómából Lourdes-ba repült. Jövőre hét olasz városból indulnak járatok európai zarándokhelyekre. 
Vágólapra másolva!

A nyitójárat hétfőn indult Rómából a franciaországi Lourdes-ba, a földkerekség egyik legnagyobb Mária-búcsújáró helyére. Átalakult a zarándoklás hagyománya. A lényeg - Isten keresése - ugyanaz, de ma már a gyorsaság is fontos - nyilatkozta Camillo Ruini bíboros, a pápa római helynöke, mielőtt díszvendégek és vatikáni tisztviselők társaságában felszállt a Boeing 737-esre.

Az Opera Romana Pellegrinaggi, a Szentszék zarándoklatszervező irodája az olasz posta Mistral Air nevű légitársaságával állapodott meg a szolgáltatásról öt évre. Az eredetileg csomagok és levelek szállítására használt gépeken képzett légi kísérők várják az utasokat, akik az "I,m searching for your face, Lord" (kb. Téged kereslek Uram) felirattal díszített székekben ülve vallásos témájú filmeket nézhetnek a fedélzeti tévén.

A menetrend szerinti járatok jövőre indulnak hét olasz városból. A várakozások szerint évi 150 ezer zarándokot repítenek szent helyekre, köztük például a portugáliai Fatimába, a spanyolországi Santiago de Compostelába vagy a lengyelországi Czestochowába.

A vallási turizmus egyébként robbanásszerűen fejlődik. Csak 2006-ban 150 millió zarándok utazott világszerte, és az előrejelzések szerint az idén 40 millióval többen lesznek.