Elkobozták a szenteltvizet a zarándokjárat utasaitól

Vágólapra másolva!
Elkobozták a szenteltvizet Franciaországban a Vatikán első, zarándokokra szakosodott charterjáratának utasaitól - írta a szerdai olasz sajtó.
Vágólapra másolva!

A francia vámosok a Lourdes-ba látogató zarándokoktól a folyadékok utastérben való korlátozására vonatkozó európai uniós jogszabályokra hivatkozva vették el a földkerekség egyik legnagyobb Mária-búcsújáró helyén merített, csodatévő hírben álló vizet. A délnyugat-franciországi Tarbes repülőterén a terrorizmus elleni védőintézkedések jegyében vámosok elkoboztak minden, 1 deciliternél nagyobb, szenteltvizet tartalmazó palackot.

A Rómából érkezett egyik zarándok semmiképpen sem akart megválni értékes üvegétől, inkább annak egész tartalmát kiitta - számolt be róla a Corriere della Sera.

Az első zarándokcharter hétfőn indult Rómából Lourdes-ba. Az Opera Romana Pellegrinaggi, a Szentszék zarándoklatszervező irodája az olasz posta Mistral Air nevű légitársaságával állapodott meg a szolgáltatásról öt évre. Az eredetileg csomagok és levelek szállítására használt gépeken képzett légi kísérők várják az utasokat. A menetrend szerinti járatok jövőre indulnak hét olasz városból.

A várakozások szerint évi 150 ezer zarándokot repítenek szent helyekre, köztük például a portugáliai Fatimába, a spanyolországi Santiago de Compostelába, a lengyelországi Czestochowába vagy a mexikói Guadelupe-i Szűzanya szentélyébe.