Borvizek útja Székelyföldön

Vágólapra másolva!
A borvíz (ásványvíz) turistacsalogató erejét próbálja kihasználni a jövőben a székelyföldi Kovászna és Hargita megye önkormányzata, amely "Borvizek útja" néven kíván nagyszabású turisztikai infrastruktúra-fejlesztési tervet magvalósítani uniós forrásokból.
Vágólapra másolva!

A "Borvizek útja" olyan beruházás lesz, amely az ásványvízre - helyi szóhasználat szerint borvízre - épülő hagyományos székelyföldi gyógyfürdőkultúrát éleszti fel, ötvözve azt a mai korszerű elvárásokkal - mondta Demeter János, Kovászna megye önkormányzatának elnöke hangsúlyozva, hogy a reményeik szerint nagy értékű beruházás újabb befektetőket vonz a térségbe, újabb fejlesztéseknek ad lendületet.

A két székelyföldi, magyar többségű megye rendkívül gazdag ásványvízforrásokban és gyógyfürdőkben. A szakemberek 103 ásványvízforrást és népi gyógyfürdőt tartanak számon a térségben. A projekt kidolgozói szerint ez nagy turisztikai potenciált jelent, amit mindeddig nem aknáztak ki kellő mértékben.

A két megyei önkormányzat 2004-ben fogott e közös vállalkozásba, az általuk kidolgozott terv keretében 8 millió euró összértékben kívánnak ásványvízforrásokat és gyógyfürdőket hasznosítani, hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrát, főleg utakat kiépíteni.

Sajtóinformációk szerint két-három héttel korábban Borbély László, a román kormány fejlesztési, közmunkaügyi és lakásügyi minisztériumának vezetője arra kérte az érdekelt önkormányzatokat és a tervező céget, hogy gyorsítsák fel a terv kidolgozását, mivel a pályázat benyújtásában tapasztalt késlekedés a tervező hibája miatt történt.

Demeter János a távirati irodának elmondta: a jó együttműködésnek köszönhetően közösen pályázott a két megye további projektek kivitelezésére, így egy székelyföldi regionális hulladéktározó megépítésére is.