Firenzei városnézés 10 képben

Vágólapra másolva!
Képes városnézős sorozatunkban az egyik legnépszerűbb olasz városba, Firenzébe kalauzoljuk el olvasóinkat. A műemlékekben, templomokban és palotákban gazdag toszkán városról még ma is sugárzik a reneszánsz évszézadainak gazdagsága és dicsősége. Az alábbiakban a minimálisan kötelező látnivalókat gyűjtöttük össze tíz képben.
Vágólapra másolva!

Firenze talán legismertebb épülete a híres Uffizi képtár. Az épület Vasari tervei alapján épült a 16. század második felében a Medici család (I. Cosimo) megrendelésére. A palotában kezdetben a városi hivatalnokok és bírák székeltek, de itt működtették irodáikat Firenze nevesebb céhei is. Manapság a világ legnagyobb olasz és firenzei műgyűjteménye található itt. Figyelem: ha nem foglalunk jó előre magunknak jegyet a képtárba, készüljünk fel a több óráig tartó sorban állásra!

Az építtető utódja, Medici Ferenc bízta meg Buontalenti építészt, hogy a palota legfelső szintjét alakítsa át a családi gyűjtemény tárolására alkalmas helységekké. A gyűjteményt először 1591-ben nyitották meg a nagyközönség számára, így ez volt Európa egyik első múzeuma. Ferenc egy tetőtéri kertet is terveztetett, ami ma kávézóként funkcionál.