Ausztriai túrafalvak: 48 régió nyári ajánlatai

2007.09.11. 17:33

Felső-Ausztria területe 11 980 km2, lakosainak száma 1,3 millió, akik túlnyomórészt a bajor nyelvjáráshoz tartozó nyelvet beszélik. A domborzat függvényében az ember ezt a vidéket is a saját szolgálatába állította: a kis- és középüzemek adják mindenütt a gazdaság alapjait, míg a fémgyártás nagyüzemei régiónként képeznek súlypontot. Fontos gazdasági tényező az idegenforgalom és a mezőgazdaság is. Felső-Ausztriát sokan Ausztria kicsinyített másának nevezik. Itt kicsiben megtalálható mindaz, ami az ország sokszínűségét adja: az Alpok jégtakaróval borított csúcsai délen, a tiszta vizű hegyi tavak, a termékeny Elő-Alpok, a települési és gazdasági agglomeráció a tartományi székhely, Linz körül és az erdőkben gazdag középhegység délen.

Ezen a mesés vidéken legtöbben a Kalkalpen Nemzeti Parkot keresik fel. Az Ennstal völgyében évente többszázezer turista találja meg, természet és ember között valaha kialakulhatott legegészségesebb egyensúlyt.

Az 1610 km hosszú túraútvonalak 320 és 2500 méteres magasság között helyezkednek el. A napokban fejezték be a hegyi kunyhók és menedékházak karbantartási munkálatait is, így indulhat sok más mellett az egyik legnépszerűbb túraajánlat, a csomag nélküli hegyi túra. A csomag nélküli hegyi túra lényege, hogy hátizsák, víz és egyéb szükségletek nélkül vágnak neki a kalandorok a többnapos kirándulásnak.

Léteznek ennél jóval egyszerűbb túrák is. Ilyen például a hegyi kunyhó túra, vagy a vezetett erdei séta. Ennstal völgyében itt-ott felvonók és panorámás hegyi liftek teszik izgalmasabbá a kirándulásokat. A napokban kezdődő hegyi fesztivál egészen szeptember 10-ig kínál programokat. Felső Ausztriában érdemes felkeresni még Attersee, Traunsee, Grünau im Almtal, Salzkammergut/Bad Ischl, Mondsee és Irrsee valamint Mühlviertel vidékeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK