Barangolás Magyarország nemzeti parkjaiban

Vágólapra másolva!
Magyarországon harminc évvel ezelőtt még egyetlen nemzeti park sem volt és óriási erőfeszítések árán sikerült 1973-ban létrehozni az elsőt, a Hortobágyi Nemzeti Park után a következő évtizedben pedig további kilencet. Aggtelek, Balaton-felvidék, Bükk, Duna-Dráva, Duna-Ipoly, Fertő-Hanság, Hortobágy, Kiskunság, Körös-Maros, Őrség nemcsak kultúránk része, de egyben féltett kincsünk is.
Vágólapra másolva!

A Bükk-hegységben a Magyarországon nyíló kb. 3500 nyilvántartott barlangnak több mint negyede található. Ugyanitt található az ország 10 legmélyebb barlangjából 6 db. Szintén a Bükk-hegységben található leghosszabb és legmélyebb barlang is, a fokozottan védett István-lápai-barlang, kb. 6700 m hosszal, és 254 m mélységgel.

Forrás: nemzetipark.gov.hu

Összesen négy barlangot építettek ki a turisták számára, tehát az ország 11 látogatható barlangja közül négy - az Anna-, Diósgyőr-tapolcai-, a Miskolc-tapolcai-tavas-, Szent István barlang - itt nyílik.

Kedvelt program a bükki Ősemberbarlang-túra, amely valójában egy körtúra a Lillafüred környéki ősrégészeti szempontból jelentős barlangokhoz.

A túra útvonala: Miskolc, Herman Ottó Emlékpark - Kecske-lyuk-barlang - Büdöspest-barlang - Felsőforrási-barlang - Szeleta-barlang irányában halad. Találkozási pont a miskolci Herman Ottó Emlékpark főbejárata szokott lenni. A túra egész napos programnak is megfelel, mert időtartama 6 óra.