Piszkosak az osztrák termálfürdők

Vágólapra másolva!
Súlyos hiányosságokat tárt fel egy higiéniai felmérés az osztrák termálfürdőkben. Az ivókutakban tüdőbetegséget okozóbaktériumokat mutattak ki a szakemberek, egyes szaunákban pedig fekália nyomokat találtak.
Vágólapra másolva!

A Format című bécsi gazdasági hetilap beszámolója szerint a német Hygcen kutatóintézet munkatársai húsz fürdőben végeztek mikrobiológiai vizsgálatot. Több mint 600 mintát vettek főszezonban medencék és tusolók vizéből, szaunákban, öltözőkben és minden más, sűrűn használt helyiségben.

Összesen 29 medence klórtartalmát vizsgálták, és 16 esetben nyomokban sem találtak klórt a vízben. A termálfürdők többségében a tusolóvíz legionellabaktériumot tartalmazott. A vizsgált medencék nyolc százalékában és néhány ivókút vizében is kimutatták a súlyos tüdőbetegséget okozó baktérium jelenlétét. A szaunák fa felületeiről vett minták helyenként fekális szennyezettségről tanúskodtak.

A vizsgálat továbbá kimutatta, hogy nem megfelelő a fürdővizek fertőtlenítőszer-tartalma, így a vendégek által behurcolt kórokozók hosszú időn át veszélyesek maradnak és el is szaporodhatnak. Margarita Gilkovsky kutatásvezető hangsúlyozta, hogy ez nagyban növeli a gombás fertőzések, mindenekelőtt a vaginális gombafertőzés, illetve a tüdőgyulladás kockázatát.

Gilkovsky szerint a súlyos hiányosságok oka nem gondatlanság vagy rosszindulat, hanem a tájékozatlanság: megdöbbentő, hogy a felelős vezetők milyen keveset tudnak a tisztasági szabályokról, és ez nem csak a termálfürdők üzemeltetőire vonatkozik, hanem a berendezések gyártóira is. Öt osztrák fürdőüzemeltető vállalkozás még részletesebb vizsgálatot rendelt, és az eredmények alapján már meg is hozták a szükséges intézkedéseket - áll az ORF közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent összefoglalóban.