Megnyílt az első fapados hotel Budapesten

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megnyitotta kapuit a budapesti easyHotel, az ismert fapados légitársaság mintájára működő szállodalánc első magyarországi egysége. Az easyHotel.com Budapest Oktogon 29 eurós ártól kínálja egyszerű, berendezés nélküli szobáit a vendégeknek.
Vágólapra másolva!

A narancssárga-fehér színekbe öltöztetett, fémből és műanyagból készült fapados szobáknál elképzelni sem lehetne egyszerűbbet. Az Oktogon tőszomszédságában, az Eötvös utcában található szálloda szobáinak berendezéshez mindössze egyetlen ágy, egy éjjeli szekrény és egy előre elkészített elemekből álló zuhanykabin tartozik, de például a televízióért, a csomagmegőrzésért és az internet hozzáférésért már külön kell fizetni. Egyéb extra nincs és pénzünkért reggelit sem kapunk.

Az easyGroup vállalatbirodalomhoz tartozó easyHotel.com koncepciója teljesen megegyezik a diszkont légitársaság működési elvével: minél korábban foglaljuk a szobákat, az ár annál kedvezőbb lesz, s a szálloda telítettségének függvényében kell nagyobb összeget leszurkolnunk. A repülőjegyekhez hasonlóan a szállodai szobákat is kizárólag az interneten foglalhatjuk el.

A közel százéves épületben 59 szoba található: a kisebbek 7,5-10 négyzetméter alapterületűek, míg a normál méretű szobák 10-13 négyzetméter nagyságúak. A hotel földszintjén két, kifejezetten a mozgáskorlátozottak számára fenntartott szobát is kialakítottak. A szálloda franchise rendszerben működik egy magyar és egy angol tulajdonossal.

A megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hotel épületének felújítási munkálatai 2006 októberében kezdődtek és pontosan egy évig tartottak. Az easyHotel.com Budapest Oktogon öt szintjével, beleértve a földszintet is, összesen 1600 négyzetméter területet ölel fel. Az épület különlegessége, hogy a szobákat előre gyártott elemekből szerelték össze. A modulok egy dániai hajógyártással foglalkozó vállalat üzemeiben pontos méretre készültek, s egyetlen szobát alig négy óra alatt szereltek össze az építők.

A befektetés értéke elérte a 200 millió forintot. Az online szobafoglalás már augusztus 1-étől lehetséges, és azóta a világ minden tájáról érkeztek foglalások: az első vendéget például Hong Kongból várja a szálloda.

Forrás: [origo]
Nézze meg galériánkat!

A megnyitó ünnepségen részt vett Sir Stelios Haji-Ioannu az easyGroup tulajdonosa is, aki elmondta, hogy az első fapados easyHotel 2005-ös londoni megnyitója óta a svájci Bázelben és Zürichben nyitottak ugyancsak franchise partnereken keresztül fapados szállodát. A budapesti hotel a negyedik a sorban, de 2008-ban újabb 18-20 európai városban nyitnak fapados szállodát a következő néhány évben pedig szeretnék elérni a 60-as számot.

A szálloda magyar tulajdonosa, Tokics Kornél szerint egyelőre nincsenek adatok a foglalásokról, de várakozásaik szerint a befektetés mintegy 10 év alatt térül majd meg, ami kifejezetten jónak számít a szállodaiparban.

Forrás: [origo]
Nézze meg galériánkat!

Sir Stelios Haji-Ioannu, az easyJet légitársaság alapítója az [origo]-nak elmondta, a szálloda megnyitása nem jelenti automatikusan, hogy a fapados légitársaság újabb járatokat indít Budapestre, illetve innen más városokba . A szállodát működtető cég és az easyGroup között ugyanis nincs közvetlen kapcsolat, az anyacég csak a franchise jogokat biztosítja. Az easyJet jövőjére vonatkozó kérdésre a görög származású milliárdos elmondta, hogy a nagy rivális Ryanairrel és az ázsiai vezető fapados Air Asia-val ellentétben az easyJet nem tervezi tengerentúli fapados járatok indítását. A tulajdonos szerint ennek legfőbb akadálya, hogy a cég kizárólag Airbus A319 és 320-as gépekkel repül, ezek pedig maximálisan négy órát képesek a levegőben tölteni egy tankolással.