Elhunyt a Ryanair alapítója

Vágólapra másolva!
Hosszú betegség után, október 3-án, hetvenegy éves korában elhunyt Tony Ryan, a Ryanair ír diszkont légitársaság alapítója.
Vágólapra másolva!

Tony Ryan 23 éve alapította Európa legnagyobb fapados légitársaságát, amely 50 millió utast szállít évente, huszonhat országban - Magyarországon idén ősztől - működik 557 járattal és 4800 alkalmazottal.

A Ryanair megtörte a légi utasszállítás állami monopóliumát Írországban, sőt az 1990-es években háttérbe is szorította két állami vetélytársát, az Aer Lingust és a British Airwayst. Tony Ryan, aki diszpécserként kezdte pályáját az ír állami légitársaságnál, a Sunday Times angol hetilap 2007-es listáján a hetedik leggazdagabb ír.

A cég igazi sikereit akkor érte el, amikor az alapító felvette vezérigazgatónak a légi iparág fenegyerekének számító Michael O'Leary-t. A legnagyobb európai fapados légitársaság hossza várakozás után Budapestre is indít járatokat.

Többek közt az ír miniszterelnök, Berti Ahern is szuperlatívuszokban emlékezett meg Tony Ryanről, az ír nemzet világhírű fiáról.