Vágólapra másolva!
A Balaton és környéke 2007-ben az elmúlt évek egyik legjobb nyári szezonját zárta. A tó környéki szálláshelyeken - mind a szállodák, mind pedig az összes kereskedelmi egység vonatkozásában - kiemelkedő eredmény született a belföldi vendégforgalmat illetően - közölte a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.).
Vágólapra másolva!

A közleménye szerint a három nyári hónap alatt idén emelkedett először 430 ezer fölé a belföldi vendégek száma, a vendégéjszakáké pedig megközelítette a másfélmilliót. 2007 első nyolc hónapjában 668 ezer belföldi vendég összesen 2 millió vendégéjszakát töltött el a Balatonnál, ami a vendégek számát tekintve 9,3 százalékos, a vendégéjszakák számát tekintve 7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A balatoni vendégforgalom a külföldi és a belföldi vendégek száma összességében 6,3 százalékkal nőtt január és augusztus között. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma a Balaton régióban érte el a legnagyobb növekedést abszolút értékben.

A kedvező nyári időjárásnak és a Balaton javuló megítélésének is köszönhetően júliusban 3,8 százalékkal, augusztusban 4,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a belföldi vendégek a Balatonnál, amely két legerősebb hónap az éves forgalom alakulását is nagymértékben befolyásolja.

A belföldi turizmus népszerűségét és térnyerését a Balaton turisztikai régióban jól mutatja, hogy a belföldi vendégéjszakák száma az elmúlt évtizedben - 1998 és 2007 között - több mint 60 százalékkal nőtt. A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy egyre népszerűbbek a balatoni négycsillagos, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó szállodák. Ezek száma 2007-ben elérte a 26-ot, ezen kívül pedig egy ötcsillagos hotel is gazdagítja a régió turisztikai kínálatát. Utóbbi Hévízen található.

A Balaton és környéke a nyári üdülések mellett egyre népszerűbb úti célja a hosszú hétvégéknek, a rövidebb átlagos tartózkodási idővel járó második, harmadik utazásoknak is. A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából május elején készített felmérés eredményei szerint a legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton. A tóhoz összességében több mint háromszor annyi utazást terveztek a belföldi turisták, mint a második helyen álló legnépszerűbb - külföldi - célterületre, Horvátországba.

A felmérések szerint Magyarország 10 legnépszerűbb városa közül az első négy a Balatonnál található. A 2. helyen szerepel Hévíz, a 4. Siófok, a 6. Balatonfüred, a 9. helyen pedig Zalakaros.