Utazás a nyomorba

Vágólapra másolva!
Elege van a pálmafás semmittevős tengerpartokból, luxus apartmanokból és a pózolós jómódú külföldi turistákból? Látogasson el a világ legnagyobb nyomornegyedeibe! Megdöbbentő valóság túrán vehet részt bárki Indiában, vagy Afrikában. Garantált a meglepetés.
Vágólapra másolva!

Ha igazán kíváncsi lennénk a nagyvárosok valódi életére, a megapoliszok kettős arcára, hogy miként élik mindennapjaikat a dúsgazdagok, és eközben mivel küzdenek a nyomornegyedek lakói, egy brit-indiai utazási irodával bárki kipróbálhatja a nem mindennapi élményt.

A Reality Tours a világ ismert legnagyobb nyomornegyedét mutatja be az érdeklődőknek. Az indiai Mumbai városában található Dharaviban már Károly Herceg és a közelmúltban Bill Clinton is tiszteletét tette.

A turisták számára veszélytelen nyomornegyedbe szervezett városi sétákon, szakavatott kísérővel járhatjuk végig nemcsak a főutakat, hanem az azokból nyíló első ránézésre legkevésbé sem megnyerő sikátorokat.

A mérhetetlen szegénységen túl a Dharavi bája a jókedv, a szabadon kószáló kecskék és a felszabadultan labdázó gyerekek serege. Koldusokat alig látni, Dharaviban ugyanis mindenki dolgozik, legalábbis megpróbál. A kisvállalkozások és iparos műhelyek éves forgalma eléri a 665 milló dollárt. Itt főleg bőr, és kerámia ajándéktárgyakat készítenek, valamint újrahasznosítható műanyag hulladékkal dolgoznak a helyiek.

A valóság sétára csak kis létszámú csoportok indulnak. A maximum 5 fős turistacsoport lényege, hogy nem kelt feltűnést a nyomornegyed utcáin, és nem sérti a helyiek önérzetét, méltóságát azzal, hogy szegénységüket turistalátványosságként mutatják be. Ugyanebből az elgondolásból nem javasolt a fényképező használata sem.

A valóság séták 600 rúpiába tehát körülbelül 15 dollárba kerülnek, de kisebb egyeztetés mellett autóbérlésre is van lehetőség (2400 rúpia= 60 dollár), sőt további 200 rúpiáért, vagyis 5 dollárért ételt és italt is kaphatunk a közel öt órás sétán. A turisták ez alatt érintik a Colaba negyedet és megnézik a gujarati stílusban épült "India kapuját", amely György királynak emel emléket, és ahonnan az utolsó brit csapat elhagyta Indiát az ország függetlenségének kikiáltása után.

Szintén érintik Kamathipurát vagyis a vörös lámpás negyedet, és Dhobi Ghab-ot vagyis a hatalmas szabadtéri mosodát is. Naponta két csoport indul, reggel fél kilenckor és délután kettőkor.

A találkozóhelyek a Churchgate és a Mahim Junction vasúti megállónál találhatók, ahol helyi kísérők várják az érdeklődőket. A Reality Tours a bevételének 80%-át az NGO helyi szervezetén keresztül, Dharavi negyed rászorultjainak adományozza.