Gyaloghíd épülhet Kisoroszi és Visegrád között

Vágólapra másolva!
Elkészült a terv a Szentendrei-sziget csúcsán fekvő Kisoroszit és a Kis-Dunán Visegrád-Szentgyörgypusztát összekötő gyalogos híd építésére; amennyiben engedélyt kapnak a 650 milliós beruházás kivitelezésére, úgy 2009-ben már meg is indulhat a forgalom - közölte Kisoroszi polgármestere hétfőn a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

Molnár Csaba, a 920 lakosú Kisoroszi polgármestere elmondta, hogy a zsákfalu jelenleg csupán a csaknem 20 kilométerre fekvő Tahi-hídon át közelíthető meg, így az itt élők nagy kerülővel juthatnak el a visegrádi iskolába, vagy egészségügyi központba. A szigeten lakók egyébként is hátrányos helyzetben vannak, mert a sziget alatt húzódó, a fővárost tiszta vízzel ellátó természetes ivóvízbázis védelme miatt ide nem települhet ipar, korlátozott a mezőgazdasági tevékenység, így az adóbevételek is szerényebbek. Ráadásul helyben nincs is elég munkalehetőség - tette hozzá.

Ezért fogott össze az önkormányzat Fővárosi Vízművekkel és a Szentendrei Kistérségi Társulással, hogy 14 millió forintból elkészítesse a 200 méter hosszú, 13,5 méter széles, acélszerkezetű híd tervét. Ezen a gyalogosokon kívül a kerékpárosok és a lóháton közlekedők kelhetnek majd át, az autósok elöl elzárva tartanák éppen a környezet kímélése miatt A híd által nagyobb lendületet kaphat az idegenforgalom fejlődése, ami a sziget jó adottságainak kihasználásával megteremtheti az itt lakók megélhetésének feltételeit is. Tanulmányok szerint ugyanis a sziget ideális terep a kerékpáros turistáknak, a Pilis erdeiben pedig most készül egy lovas útvonal, amely a szigetre kitérve még vonzóbb lehet az e sport kedvelőinek - utalt rá a polgármester.

A híd-tervet október végén nyújtják be a szakhatóságoknak és az engedélyek beszerzése után EU-s forrásokat kívánnak megpályázni az építéshez szükséges pénzek előteremtésére - hívta fel rá a figyelmet Molnár Csaba.