Gigantikus utasterminál készül Londonban

Vágólapra másolva!
Elkészült Anglia legnagyobb légiforgalmi terminálja, amely hat hónap múlva már utasokat fogad. Az 5-ös terminált a brit nemzeti légitársaság használja majd.
Vágólapra másolva!

A British Airways új otthona, a Heathrow repülőtér 5. terminálja ötször akkora, mint a jelenlegi 4-es terminál. A komplexumban - amely Anglia legnagyobb, önmagában álló épülete - 18 ezer négyzetméternyi üzlet, 25 étterem és több tucatnyi váró szolgálja majd ki a légitársaság mintegy 30 millió utasát.

Az ötszintes épület hasznos alapterülete 50 focipályát tenne ki, azaz összesen 365 ezer négyzetméter. A terminálépület és a hozzá kapcsolódó közvetlen kiszolgálóegységek akkorák, mint a híres londoni Hyde Park. A gyors áthaladást 140 kiszolgáló pult, 96 önkiszolgáló check-in automata és ugyanennyi csomagleadó pont segíti.

Forrás: [origo]

A Heathrow repülőtér jelenlegi négy terminálja évente mintegy 67 millió utast szolgál ki. Ebből a T5 már működése első évének végén önmagában 30 millió utast indít és fogad - olvasható a légi társaságnak a távirati irodához eljuttatott közleményében. Az új terminál 2008. március 27-én nyílik meg.