Látványossággá vált modern épületek

Vágólapra másolva!
1997-ben, amikor Frank Gehry egy jobbára ismeretlen észak-spanyolországi városban bemutatta újszerű, futurisztikus hatású múzeumépületét, csak kevesen gondolták, hogy az építmény nemcsak az építészetre, hanem a turizmusra is nagy hatással lesz. A Guggenheim múzeum nyomán fellépő Bilbao-hatást azóta több olyan város is megpróbálta kihasználni, amelyek korábban nem szerepeltek a turisták kedvelt célpontjai között.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Az idén 10 éves Guggenheim múzeum világraszóló sikere a kevésbé híres és látogatott városok vezetését - például Newcastle-ban, Minneapolisban, vagy Abu Dhabiban - hogy híres építészeket kérjenek fel egy-egy figyelemfelkeltő, a város jelképének is megfelelő épület megtervezésére. A megrendelők célja az volt, hogy ezek az építmények már önmagukban is turistalátványossággá válhatnak, s turisták ezreit késztetik arra, hogy repülőre üljenek.

A concierge.com által összegyűjtött épületek egy része már ma is áll, néhányat jelenleg is építenek, a többségüknél azonban egyelőre csak a tervek léteznek. A pekingi olimpiai stadion például már majdnem kész, s egészen bizonyosan a látogatók csodálatát váltja majd ki, Párizsban pedig az Eiffel-toronynál is magasabb torony tervei készültek el.