Szállnak a darvak a Hortobágyon

2007.10.27. 9:46

A daruk vonulását megfigyelő gyalogos túrával zárul vasárnap a zöldturizmus éve jegyében meghirdetett Tisza-tavi természetjáró nyolcpróba - tájékoztatta a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Irodája a távirati irodát.

A híres daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely a Hortobágy egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb madármozgalma - mondta el a várható látnivalókról kedvcsinálóként Szabó Lajos projektmenedzser.

A vonuló darvak napközben a Hortobágyi Nemzeti Parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak, majd késő délután gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavakhoz, éjszakai pihenőhelyükre. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak az erősebb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd tovább repülnek észak-afrikai, tunéziai és szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma az elmúlt másfél évtizedben néhány ezerről 50-60 ezerre nőtt.

Forrás: EPA

A gyalogos túrára vállalkozók vasárnap a tiszabábolnai polgármesteri hivatal elől indulnak fél tíztől, és a délelőttöt a borsodi mezőség tájvédelmi körzetében töltik, ahol a vizes élőhelyek madárvilágát tanulmányozhatják. Innen Tiszacsegére visz az útjuk, ahonnan a Hortobágyi Nemzeti Parkba mennek. A nap zárásaként a nagy őszi daruvonulást követhetik nyomon, ennek a programnak az utolsó része a darvak jobb megfigyelhetősége miatt már az alkonyatba csúszik át.

A résztvevők, akárcsak a korábbi próbákon, valamennyien jutalmat kapnak, és átvehetik a részvételt elismerő emléklapot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK