Aki inkább mozogni, kirándulni, túrázni szeret, ha utazik, annak Pakisztán számos lehetőséget nyújt ahhoz, hogy jól érezze magát. Ugyanis az ország északi és északnyugati részét a Himalája nyugati nyúlványa uralja, ahol a világ második legmagasabb csúcsa, a K2 (8611 méter) található az Indiához tartozó Kasmír és a Kínához tartozó Tibet határán, jelenleg pakisztáni ellenőrzés alatt.

Gilgit Pakisztán északi részének központja. Ide érkezik majdnem az összes turista, akik aztán a Karakoram vagy a Himalája felé veszik útjukat. Sokan repülővel mennek Gilgitbe, mivel a Karakoram autópályán az Iszlámábádból Gilgitig tartó út majdnem 24 óráig, míg a repülőút mindössze 40-50 perc. A Karakoram autóút a világ legmagasabb burkolattal ellátott nemzetközi útvonala, amely az ősi selyem-út nyomvonalát követi. A kínai Kashgar városától a pakisztáni Havelian városáig tartó körülbelül 1300 kilométer hosszú út a Karakoram hegyláncán köti össze Pakisztánt Kínával a Khunjerab-szoroson keresztül.

A 4877 méter magasban található határátkelő a világ legmagasabbika, népszerű turistacélpont. Az átkelő május 1. és október 15. között tart nyitva. Télen az út a hó miatt, a nyári monszun idején pedig időnként földcsuszamlás miatt járhatatlan. Tavasszal vagy kora nyáron a legalkalmasabb ellátogatni a Karakoram autóútra. A Gilgit és Iszlámábád közötti az egyik legfestőibb repülőút a világon, mivel a Nanga Parbat és a környező hegycsúcsok magasabbak magasabb a repülőgépek normál utazómagasságánál, így bizony a pilótának kerülgetnie kell a hegyeket. A pakisztáni légitársaság heti 5-7 alkalommal indítja el Fokker F27-eseit. A járatok az időjárástól függően indulnak el, télen gyakran napokat is késhet a felszállás.

Azok, akik hosszabb túrákat terveznek Pakisztánba, az interneten keresgélve könnyedén találhatnak olyan utazási irodákat, akik megszervezik az átkelést a Khunjerab-szoroson, továbbá 22 napos dzsipes körrútra invitálnak a hegyekbe, túrát vezetnek a K2 alaptáborához, a Nanga Parbatra, vagy többhetes lovagló- vagy kerékpártúrára visznek.

Forrás: EPA

Utazás

Ha már eldöntöttük, hogy utazunk, és hogy Pakisztánba utazunk, megkerestük rá a szükséges pénzt és naptárunkban az időpontot is kiválasztottuk, a következő legfontosabb elintéznivaló a pakisztáni vízum megszerzése. Mivel Pakisztán képviselteti magát hazánkban, elég ellátogatnunk Budapestre a 12. kerületi Adonis utca 3/a. alá, vagy érdeklődhetünk a követség telefonszámain. A turistavízum díja egyszeri belépésre 60 dollár.

Ahonnan pedig már igazán nincs visszaút, az a repülőjegy lefoglalása. Iszlámábádba, Lahore-ba és Pesavarba a cikk írásakor a legolcsóbb jegy 135 ezer forint volt, Karacsiba már 122 ezer forintért találunk oda-vissza útra szóló repülőjegyet természetesen illetékek és adók nélkül. A szállásra naponta 1000-1500 forinttal számolhatunk, hol az extra saját langyos vizű fürdőt jelent, de körülbelül 2000 forintnyi rúpiáért már légkondicionált szoba is szerezhető.