Régiók mutatkoznak be a Nemzeti Múzeumban

Vágólapra másolva!
Az észak-alföldi régió, a gödöllői turisztikai régió, valamint Veszprém és Ajka környéke mutatkozik be egy-egy hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeumban a Végtelen utazás - Utak térben és időben című kiállításhoz kapcsolódóan - közölte az intézmény a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

Az ingyenesen látogatható programsorozat keretében november 10-11-én az észak-alföldi régió és a Jászság, november 24-25-én a gödöllői turisztikai régió, december 8-9-én pedig Veszprém és Ajka mutatkozik be a múzeumban.

A látogatók megismerhetik a régiók hagyományait, népművészetük sajátos szín- és formavilágát, jellegzetes ízeit, a térségben alkotó kortárs képzőművészeket, a tervezett fejlesztések főbb vonulatait.

Az összegzés szerint hagyományőrző bemutatók, továbbá klasszikus zenei és népzenei kórusok, táncegyüttesek előadásai várják hétvégenként a közönséget.

A Magyar Nemzeti Múzeumban október elején nyílt kiállítás Végtelen utazás - Utak térben és időben címmel, amely a turisztikailag vonzó kulturális utakat és azok történelmi jelentőségét mutatja be.

A tárlat első részében a kulturális turizmus jegyében összeállított tematikus, régészeti-történeti, egyházi, hagyományőrző, természeti és ipari, útvonalakat mutatják be. Összesen kilenc külföldi, illetve magyar régió rejtett kulturális értékeiből kaphat ízelítőt a látogató.

A tárlat következő részében őskori, római és középkori utakon "járhatnak" a látogatók. Az anyag az utak szerepét taglalja az őskőkortól a nagy földrajzi felfedezésekig. Régészeti leletek, műtárgyak, útleírások, térkép- és könyvritkaságok szemléltetik a hittérítés, az egyházszervezés, a keresztes hadjáratok, a zarándoklatok, a tudás, a motívumvándorlás útjait, a kereskedelmi utakat.