Amerika legnagyobb légitársasága formálódik

Vágólapra másolva!
Tárgyalások kezdődtek egy bennfentes szerint az Egyesült Államok második és harmadik legnagyobb légitársasága, a United Airlines és a Delta Air Lines egyesítéséről. A Delta tagadja a hírt.
Vágólapra másolva!

Az egyeztetésekhez közeli névtelen forrás tájékoztatása szerint - amelyet egyebek között a The Wall Street Journal online kiadása idézett - a legnagyobb amerikai légitársaság jöhetne létre a vállalategyesítés nyomán. Az új cégcsoport a United nevet tartaná meg és a jelenlegi United Airlines székhelyén, Chicagóban lenne a központja.

A tárgyalásokat a kiszivárgott információ szerint a felek nagy sietséggel folytatják, hogy a vállalat még az új amerikai elnök hivatalba lépése, 2009 januárja előtt, még a jelenlegi szövetségi szabályozás alapján létrejöhessen.

A tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az egyesített vállalat vezetője a Delta vezérigazgatója, Richard Anderson lenne. A Delta székhelye Atlantában állítólag irányítási központtá alakulna.

A hírek szerint több nagy befektető látja úgy, hogy a pénzügyi nehézségekre a cégegyesítés jelentheti a gyógyírt. A részvényesek döntésében szerepet játszik az a megfontolás, hogy a gazdasági gyengülés időszakában - amilyen elé nézhet az Egyesült Államok - a légitársaságok forgalma mindig visszaesik.

A United-Delta egyesítése nem új koncepció, elemzők szerint a két, egymást szinte kiegészítő cég egyesítésével a legnagyobb hálózatot működtető szolgáltató jöhetne létre.

Az amerikai légitársaságok vezetői az utóbbi hetekben azt mérlegelik, miképpen küzdjenek meg a 100 dollárhoz közeli hordónkénti olajárral, amely a repülők üzemanyagárát is jelentősen megdobta. A költségcsökkentési törekvések gyakran eredményeznek cégegyesítést.

A Delta cáfolta az egyesítési tárgyalásokról szóló hírt. A cég igazgatótanácsa ugyanakkor közölte, hogy különbizottságot hoztak létre, amely a menedzsmenttel meg fogja vizsgálja, milyen stratégiai lehetőségek állnak a Delta előtt.

Az egyesítési tárgyalások hírére a Delta részvényei 4,1 százalékkal 19,52 dollárra, a United papírjai 1,5 százalékkal 44,17 dollárra emelkedtek.