A Karib-tenger ismeretlen szigetei

Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt még luxusnak számított egy-egy utazás a Karib-tenger szigeteire, ma már a nagy kínálatnak köszönhetően elérhető árakon nyaralhatunk ezeken az egzotikus szigeteken, vagy a minden igényt kielégítő luxushajókon. Olyannyira, hogy e helyek népszerűsége miatt egyre kevesebb valóban elhagyatott és nyugalmas szigeten pihenhetünk. Szerencsére van néhány kivétel.
Vágólapra másolva!

Nehezen hinnénk, hogy egy olyan helyszínén a világnak, mint a Karib-térség, még létezhetnek üres, fehérhomokos tengerpartok, parányi öblök, ahol rajtunk kívül egy teremtett lélek sincs és nem rontja el a látképet óránként egy városnyi luxushajó. Pedig szerencsére még itt sem hatolt be minden szigetre és minden városba az egyébként rohamléptekkel bővülő turizmus, így ha időben észbe kapunk, akár olyan szigeten is tölthetjük szabadságunkat, ahol még garantáltan nem járt előttünk honfitárs.

Ezeket a helyeket még elkerülik a zajos és szemetelő turisták és a velük szinte egy időben érkező bóvliárusok sem telepedtek meg még. Kuba az egyik legnépszerűbb célpont a térségben, az évente érkező több százezer turista az ország GDP-jének komoly százalékát biztosítja. Mégis a sziget szomszédságában lévő Isla de la Juventud-on, a Fiatalság szigetén szinte alig találkozni külföldivel, de a nagyobb szigetcsoportokon, például a Kis-Antillákhoz tartozó Windward-szigeteken is vannak hasonlóan félreeső és nyugalmas nyaralóhelyek.

Az említett szigetcsoporthoz tartozik például Dominika és Grenada is, amelyek szintén ismertek az utazók körében, de mégsem annyira zsúfoltak, mint a közeli Bahamák, a Kajmán-, vagy a Brit Virgin-szigetek. Mivel a Karib-térség szigeteire legtöbbször az Egyesült Államokat érintve érdemes elutazni, az említett két célponthoz nem is kell sokkal többet utaznunk.

Ha igazán eldugott szigetet szeretnénk választani a nyaraláshoz, teleléshez, úgy is szűrhetjük a szóba jöhető helyek számát, hogy megnézzük: hová nem repül közvetlen járat az Egyesült Államokból. Ez kevesebb turistát, alacsonyabb árakat és nyugalmasabb tengerpartokat jelent. Ahhoz például, hogy Les Saintes szigetén maradéktalanul kiélvezzük a helyi luxust bármely amerikai városból még kétszer kell átszállnunk, ezt a tortúrát sok turista szerencsére nem vállalja el.

A nyugalmas sziget kiválasztásában az is segítségünkre lehet, ha megnézzük a nagyobb hajóstársaságok járatainak útvonalát. Lehetőleg minél messzebb foglaljuk szállást a hajók állomásaitól. Amikor ugyanis ezek az úszó városok kikötnek, a rajtuk lévő több ezer utas partra özönlik, ez pedig kényelmetlen zsúfoltságot jelent.

Természetesen számolni kell azzal, hogy a kevésbé felkapott, ezért infrastrukturálisan is fejletlenebb helyekre drágább és hosszabb is az utazás, mintha egy ismertebb szigetre utaznánk: többször kell repülni, esetleg motorcsónakkal juthatunk csak el a kiszemelt szállodáig, de a nyugalomért sajnos áldozni kell.

Az utazás időpontjának helyes megválasztásával is elkerülhetjük a zsúfoltságot. A Karib-térségben a főszezon decembertől áprilisig tart, ha néhány nappal ezen időszak előtt, vagy után indulunk, nemcsak a turistahadakat kerülhetjük el, de olcsóbb szállás- és repülőjegy-árakat is találhatunk. Ha pedig a kisebb falvakat és üdülőhelyeket részesítjük előnyben, további összegeket spórolhatunk.

Bár a nagy fejlesztések még elkerülték ezeket a helyeket, olyan szigetek mint Virgin Goda, Saba szigete a Holland-Antillákon, vagy Tobago komoly turisztikai vonzerővel bírnak. Elsősorban a kiváló búvárkodási lehetőségek miatt érdemes ellátogatni ezekre a helyekre, a legjobb cápalesek a Bahamákhoz tartozó Andors szigete körül találhatók.

Természetesen nemcsak a türkizkék tenger, a puha homok és a gazdag víz alatti világ az, amiért ajánljuk ezeket az eldugott szigeteket. Guadaloupe szigetei közül például Désirade vagy a már említett Les Saintes gazdag állat és növényvilággal rendelkezik, ideális célpontja az ökoturistáknak. Hozzájuk hasonlóan Grenada turisztikai szolgáltatói is kezdik felismerni a sziget élővilágában rejlő lehetőségeket.

Érdekes módon Grenada elsősorban az európai turisták körében ismert. Ennek oka, hogy az Egyesült Államokból kevés közvetlen repülőjárat indul a szigetre, s az amerikai turistáknál kevés kényelmesebb van a világon. Ez az állapot néhány éven belül minden bizonnyal megváltozik, mivel a szállodaipari befektetők is egyre nagyobb számban jelennek meg a szigeten és velük együtt biztosak lehetünk benne, hogy az amerikai járatok száma is megnő az elkövetkezendő néhány évben. Egyszóval, nem árt sietni.