Hosszú szezont várnak a hazai síterepeken

Vágólapra másolva!
A múlt hétvégi hideg időjárás felcsillantotta a reményt, hogy a tavalyi teljes kudarc után idén végre rendes síszezonnak örülhessenek a sport hazai kedvelői és a pályaüzemeltetők. A nagyobb haza sícentrumok szinte mindegyike jelentős fejlesztéseket hajtott végre a téli hónapokra.
Vágólapra másolva!

Új síház Bánkúton

Harminc centis hónak örülhettek a síelők múlt hétvégén az ország legnagyobb sícentrumában, Bánkúton. A pályák mindegyikén szép számú síelő próbálgatta tudását az idei első havas hétvégén. Kovács Zoltán, a pályák üzemeltetője az [origo]-nak elmondta, hogy szombaton és vasárnap egyaránt 1000 vendég váltott jegyet a sípályákra, kihasználva a kedvező időjárást.

Az üzemeltető elmondta, hogy beigazolódtak az előrejelzések, s bár jelenleg még 21 centiméter hó takarja a pályákat, de a melegebb időjárás miatt ez a hómennyiség már olvadt, síelésre alkalmatlan.

A bánkúti sícentrumban egyébként jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a nyári időszakban. A turistaházon 18 millió forint értékben végeztek felújítási munkálatokat, amelyeknek eredményeként korszerűbbek lettek a vendégszobák és a hozzájuk tartozó vizesblokkok, a férőhely ugyanakkor némileg csökkent: jelenleg összesen 70 főt képesek lehelyezni az épületben.

Bánkúton összesen nyolc pálya várja a síelőket, ebből két fekete, két piros és négy kék nehézségű. A legnagyobb, 170 méteres szintkülönbsége az 1-es pályának van, ez 600 méterhosszú, a leghosszabb a 6-os kék pálya, ami 150 méteres szintkülönbséggel 1300 méter hosszúságú. A pályák közül három hóágyúzható, négy pályán pedig esti síelésre is van lehetőség.

A pályák mellett négy tárcsás, négy tolókaros és egy bébilift működik. A napijegy ára 4 ezer forint (ez az esti villanyfényes síelésre is érvényes), de lehetőség van 900 forintos felvonóbérlet vásárlására is, amelyet használatonként kilyukasztanak. Ebben az esetben egy liftmenet 90 vagy 120 forintba kerül. A környéken három sífutópálya is a sportolni vágyók rendelkezésére áll, 3,5, 5 és 8 kilométeres hosszúságban.

Eplényben 24 hóágyú működik

A Bakony legnagyobb síterepe az eplényi csak néhány órára nyitott meg az elmúlt hétvégén, de ez inkább csak a helyiek lelkesedése miatt történt meg, a pálya még nem volt az igazi. Eplényben is jelentős fejlesztések történtek az elmúlt évben: átadtak egy teljesen új síházat, 100 fős étteremmel, négy darab kétágyas és egy darab négyágyas szobával. A beruházás értéke eléri a 100 millió forintot.

A pályaüzemeltetők tájékoztatása szerint komoly fejlődést jelent, hogy a tavalyi 7 helyett az idei szezonban már 24 hóágyú működik majd a pályák mellett. A hóágyúkat a pályarendszer mellett lévő, tavaly külön erre a célra épült mesterséges, fóliázott tó látja el elegendő vízzel, amely 50 ezer köbméter hó készítésére elegendő. A berendezések alkalmasak arra, hogy 50-60 napig hóágyúzzanak a pályákon, s így szerencsés esetben akár 80-80 naposra is nőhet az eplényi síszezon.

Szintén újdonság, hogy egy új csákányos liftet is üzembe állítanak az idei szezonban, ezzel összesen három lift - két tányéros, egy csákányos - szállíthatja majd a sízőket. A tavalyihoz képest megnőtt a sípályák száma is: idén már öt pályán próbálhatjuk ki tudásunkat. Két fekete, két piros és egy kék pálya áll a sízők rendelkezésére, ezek közül a leghosszabb a kék, 1050 méter hosszúságú.

Az idei szezonra az egynapos felnőtt bérlet 4500, a diákbérlet 3400 forintba kerül, a délutáni felnőttjegy 3 ezer, az esti jegy pedig 2400 forintba kerül.

Kékestető kivár

Az idei első havas hétvégén a kékestetői pályák üzemeltetői is inkább kivártak és egyelőre nem nyitották meg a lifteket. Az előttünk álló hétvége időjárási előrejelzéseit figyelve jól tették, hiszen a legtöbb helyen a lehullott 10-20 centiméternyi hó olvadásnak indult. Az ország legmagasabb pontján lévő pályák az idei szezont is felkészülten várják.

A Kékesen egy fekete, két piros és négy kék pálya várja a síelőket, a legélvezetesebb ezek közül a 230 méteres szintkülönbségű, 1800 méter hosszúságú dél 1-es pálkya, ami egészen Mátraházáig visz le és, amelynek végétől síbusz közlekedig a csúcsra.

A pályák egy része hóágyúzható, s a síelők kényelmét éttermek, síkölcsönzők, pálya melletti büfék szolgálják, de szálláslehetőség is bőven van a környéken. A kékesi pályákra az egésznapos felnőtt bérlet 3800 forintba kerül, a diákjegyekért 2700 forintot kell fizetni.