Idén kevesebbet utaztunk külföldre

Vágólapra másolva!
Az év első háromnegyed évében 30,9 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, miközben magyar lakosság 13,3 millió alkalommal utazott külföldre, ami 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a távirati irodával. 
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a januártól szeptemberig tartó időszakban az utasforgalmi egyenleg 271 milliárd forintot tett ki, ami 97 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az egyenleg romlása negyedrészben a külföldiek magyarországi költésének visszaesése, míg negyedrészben a lakosság külföldi költésének emelkedése miatt következett be.

A külföldi látogatók 2007 első három negyedévében 715 milliárd forintot költöttek el Magyarországon, ami 3,2 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A külföldre látogatók 444 milliárd forintot költöttek el a határon túl, ami 19,7 százalékkal több a tavalyinál.

Az idei év első felében 17,3 millió külföldi látogató 402 milliárd forintot költött el Magyarországon, ehhez képest a magyarok külföldi költései 236 milliárd forintot tettek ki. A tavalyi év első hat hónapjához képest a külföldi látogatók száma 5 százalékkal nőtt, ugyanakkor 4 milliárd forinttal kevesebbet költöttek.

A vizsgált időszakban az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal nőtt az egy napra érkező külföldiek száma, miközben a több napra látogatóké ugyanennyivel csökkent. A külföldi látogatók által Magyarországon eltöltött összes idő az idei első három negyedévében az előző év azonos időszakához képest 2 százalékkal, 78,2 millió napra nőtt. Az egy napra látogatók tartózkodási ideje 8 százalékkal emelkedett, a több napra látogatóké 1 százalékkal csökkent. Az egy napra látogatók közel fele átutazó, 23 százalék vásárló, a turisztikai célból érkezők aránya viszonylag alacsony, 17 százalék volt.

Az egynapos látogatásokból származott a bevételek 26 százaléka, 182 milliárd forint. Az egy napra látogatók kiadásaik közel felét vásárlásra fordították. A több napra ide látogatók 533 milliárd forint értékben vették igénybe turisztikai szolgáltatást.

A KSH szerint a megfigyelt időszakban a magyar állampolgárok esetében az egynapos utazásoknál 10 százalékos volt az emelkedés, míg a többnapos utazások esetében 4 százalékos visszaesés tapasztalható. Amíg az egynapos utazások csaknem felét vásárlási céllal tették, addig ez az arány a többnapos utazások esetében csupán 3 százalék volt.

Januártól szeptemberig a külföldre látogatók 444 milliárd forintot költöttek el külföldön. Kiadásaik 87 százaléka a többnapos utazások alkalmával, 13 százaléka az egynapos utazásaikon merült fel. Ez utóbbiak esetében a vásárlási célú utazásokon a költések 71 százaléka valósult meg, míg a többnapos utak esetében a turisztikai motivációjú költések alkották a túlnyomó részt, 77 százalékot. A kiadások 70 százaléka, 310 milliárd forint kötődött a turisztikai motivációval utazókhoz, ami - folyó áron - 20 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt.