Adventi programok itthon és külföldön

Vágólapra másolva!
A nagy karácsonyi rohanás előtt talán az advent időszaka az utolsó alkalom, hogy egy kicsit kipihenjük magunkat és így készüljünk fel az előttünk álló ünnepekre. Még most sincs késő, ha akár itthon, akár külföldi programot tervezünk.
Vágólapra másolva!

A belföldi ajánlatok mellett igyekeztünk olyan külföldi - elsősorban szomszédos országokba irányuló - néhány napos programokat összegyűjteni, amelyek kedvező áruknál fogva egy négytagú család számára is elérhetőek. A lehetősége között azért némileg magasabb áron belekóstolhatunk az európai ünnepi hangulatba is, például Nürnbergben.

Pusztaradvány (Pallavicini kastélyszálló)

A szálloda a Cserehát észak-keleti részén, a Mogyorós-patak karéjszerű völgyében meghúzódó Pusztaradvány központjában fekszik. A Pallavicini család klasszicista stílusú kastélya egy ősfás parkban áll, így ideális a zavartalan pihenésre, tiszta levegőre és háborítatlan levegőre vágyók számára. A szálloda szolgáltatásai a hétvégi pihenést, kikapcsolódást kereső vendégek mellett, vadászoknak, vállalati vagy családi rendezvények meghívottainak nyújtanak széles választékot.

A XIX. század hangulatát idéző kastélyszálló korhű berendezési tárgyak, köztük számos értékes másfél évszázados biedermeier eleveníti fel a fényes diplomáciai pályát befutott Pallavicini János őrgróf korát. A szálloda külön érdekessége, hogy a szobáiban és más közösségi helyiségekben nem tömegtermékek, hanem a tulajdonos által felújított 100-120 éves ipartörténeti és stílustörténeti érdekességű lámpatestek világítanak, így mintegy "lámpamúzeumként" is szolgál a kastély.

Forrás: pallavicini.hu

A szállodában és környékén az aktív pihenést kedvelők is megtalálhatják a számukra kedves szórakozást, ki lehet próbálni az íjászatot, van kerékpárkölcsönző, de a törökfürdőben is kipihenheti fáradalmaikat a vendégek. November 30-ától egy kétéjszakás csomag 19 580 forintba kerül személyenként. A részvételi díjhoz bőséges svédasztalos reggeli tartozik, valamint egy alkalommal tibeti mézmasszázs kezelést vehetnek igénybe a résztvevők, és ingyenesen használhatják a pezsgőfürdőt, a gőzszobát és az infraszaunát is.

Kényeztető hétvége Hévízen

Hévíz városa Zala megyében, a Balaton dél-nyugati szegletében, Keszthelytől 5,5 km-re fekszik. Kedvező földrajzi helyzete miatt könnyen megközelíthető. A gyógyító hatású hévízi termálvíz ma már messze földön híres és gyakorlatilag az év minden szakában vonzza a magyar és külföldi látogatókat. A szinte folyamatos telt ház miatt ezért nem árt időben szállást foglalnunk, bár nem ritkán "last minute" ajánlatokkal is találkozhatunk.

Hévíz környéke már az őskor óta folyamatosan lakott terület, az ókori rómaiak pedig már a tó gyógyító hatását is felismerték. A fürdőélet széles körű kialakulása a 18. század végére tehető, amikor is a környék birtokosa, Festetics György kialakította az első, deszkaborítású fürdőbódékat a tó körül. Az 1800-as évek közepe felé a Festeticsek megszerezték a tó környéki földeket, parkosították és fásították a partmenti területeket, később pedig a vendégek elhelyezésére alkalmas épületeket és fürdőházakat, fürdőkabinokat építtettek.

A 20. század elején hatalmas változásokat élt át a tó és környéke. Átalakították a régi épületeket és újakat húztak fel mellettük, ekkor alakult ki a tófürdő jellegzetes kéttornyú főbejárata és megépült a Hévíz Szanatórium és Gyógyszálloda is. A két világháború között vált Hévíz az ország legjelentősebb gyógyfürdőjévé, a 20-as években kiépült a strandfürdő, a kétszintes strandépület és az üvegtetejű fürdőház is. Ebben az időszakban kezdődtek meg a településen a szállodaépítkezések.

A második világháború után a fürdő épülete szovjet hadikórház lett, a környező létesítményeket, panziókat, szállodákat természetesen államosították, a fürdőtelep épületeiben pedig létrehozták a Hévízi Állami Gyógyfürdőkórházat, ami ma a Szent András Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház. A tóra épített fürdőépület 1986-ban leégett, a megújult épületeket 1990-ben adták át.

Hévízen, a termáltótól 500 méterre található a teljesen felújított, négycsillagos Danubius Health Spa Resort Hévíz gyógy- és wellness hotel, ahol november 30 és december 22 között egy 3 napos/2 éjszakás csomag 33 ezer forintba kerül személyenként. A szállodában 203 színvonalasan felszerelt szobával és hét lakosztállyal, melyek egy részéből csodálatos kilátás nyílik a tóra és az azt övező erdőre. Ezért a pénzért félpanziós ellátást vehetünk igénybe, valamint használhatjuk a szálloda wellness szolgáltatásait.

400 éves vásár Nürnbergben

A Bajorország második legnagyobb üzleti központjának számító Nürnberg az egyik leggazdagabb történelmi hagyományokkal rendelkező város Németországban. A város nevét - Nuorenberc, ami Sziklás-hegyet jelent - először 1050-ben említi egy dokumentum, amelyben III. Henrik császár egy jobbágya felszabadításáról rendelkezik. A 11-12. században kezdve a város gyors fejlődésen és terjeszkedésen ment keresztül, virágzott a kézművesség és a távolsági kereskedelem, így Nürnberg hamar komoly gazdasági hatalommá erősödött. A tehetős polgárság bőkezűen támogatta a művészeteket, különböző jótékonysági szervezeteket. Az évszázadok során a német-római császárok kedvelt tartózkodási helye lett a város, és 1356-ban IV. Károly elrendelte, hogy a mindenkori császárnak Nürnbergben kell összehívnia uralkodása első birodalmi gyűlését.

A 15. század elejére Nürnberg politikai befolyásának és gazdasági erejének csúcsára ért, ekkor vált a város a tudomány és a művészetek európai hírű központjává. A harmincéves háború pusztítása és egy új, a tengerhez vezető kereskedelmi út felfedezése átmeneti hanyatlást okozott a város életében, hogy aztán a 19. század első harmadában az új közlekedési eszköz, a vasút ismét a fejlődés útjára vezesse. A század elején, 1806-ban az egykor független császári város a Bajor Királyság része lett, és ettől kezdve ismét rohamos fejlődésnek indult, sorra épültek a különböző gyárak és üzemek, így a város a század végére Bajorország ipari központjává vált. A dinamikus fejlődés a második világháborúig töretlen maradt.

A második világháború örökségét talán Nürnberg városának volt a legnehezebb megélnie. Hatalomra jutása után Adolf Hitler Nürnberget jelölte ki a legnémetebb városnak, így a nácik számára logikus volt, hogy itt tartsák legnagyobb pártrendezvényeket és megalomán birodalmi ünnepeiket. A nürnbergiek drága árat fizettek ezért a döntésért, a várost ugyanis gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a szövetséges bombázók. A rombolás után az újjáépítés is hasonlóan fájdalmas volt a nürnbergiek számára. A város helyreállítása hosszú évekbe került, és hatalmas összegeket emésztett fel.

A legtöbb német városhoz hasonlóan itt sem próbálják eltitkolni vagy elfeledtetni lakóhelyük náci múltját, sőt épp ellenkezőleg, a birodalmi felvonulások és ünnepségek helyszínén egy dokumentációs központ felállításával igyekeznek minél részletesebben és követhetőbben bemutatni történelmük-e sötét fejezetét.

Nürnberg adventi pompáját egy háromnapos buszos kirándulás keretében ismerhetjük meg. A kétéjszakás utazásért 43 900 forintot kell kifizetnünk, s ezért az összegért háromcsillagos fogadóban szállhatunk meg, reggelis ellátással. A programban szereplő nürnbergi. Láthatjuk a Pegnitz-folyó által kettészelt városrészeket (Lorenz és Sebalder), Nürnberg óvárosát, melyet száz bástyatoronnyal megerősített városfal vesz körül. Felkeressük a Miasszonyunk templomot, a régi városházát, felkapaszkodunk a város fölé magasodó impozáns várba és ellátogatunk Dürer egykori lakóházába is. A program részeként vásárolgathatunk a 400 éves nürnbergi christkindlmarkton, amely a világon talán a leghíresebb és legkedveltebb karácsonyi vásár.