Egyen, igyon, síeljen Szlovéniában

2007.12.17. 17:36

Forrás: [origo]

Szlovénia első számú síterepe földrajzi adottságai miatt kedvelt világszerte. A Bohinji-tó egy gleccservölgyben alakult ki, innen ered a Száva folyó is. Itt két síközpont található: Kobla és a Vogel. Mivel Vogel az Alpok Adriai-tengerhez legközelebb eső nyúlványa, sokkal több hó esik, mint más, hasonló magasságú területeken. Különleges panorámáját a Triglav Nemzeti Parknak és a Bohinj-tónak köszönheti. Számtalan lehetőség van sítúrázásra és snowboardozásra. A Koblán és a Vogelen olyan extrém sportokat is kipróbálhatunk, mint a jéggé fagyott vízesés megmászása, vagy az ejtőernyős síugrás.

Bohinj - Kobla

Magasság: 540 - 1480 m
Szintkülönbség: 940 m
Sípályák hossza: 23 km
Fekete: 1 km
Piros: 10 km
Kék: 12 km
Liftek száma: 6

A bohinji-tó fölött található Kobla Szlovénia egyetlen olyan sícentruma, amely vonattal is elérhető. Mivel Kobla jelentősen alacsonyabban fekszik, mint a szomszédos Vogel, így a felvonók és a pályák már a településtől (Bohinjska Bistrica) indulnak. Az utóbbi években hóágyúrendszert építettek ki a fontosabb pályákon, így ezeken kevés hó esetén is lehet sízni, snowboardozni. A síterep különösen azoknak ajánlható, akik szeretik a hosszú és gyors pályákat. Az 540 és 1480 méter között fekvő Koblán hat felvonó és 23 kilométer pálya van. Éjszakai pályát is fenntartanak.

Bohinj - Vogel

Magasság: 570 - 1800 m
Szintkülönbség: 1230 m
Sípályák hossza: 18 km
Fekete: 12 km
Piros: 4.5 km
Kék: 1.5 km
Liftek száma: 9

Síbérletárak:
1 nap 22 EUR
6 nap 112,50 EUR

A térség legkedveltebb sícentruma, a Vogel 569 és 1800 méter között terül el. A szezon többnyire decembertől május elejéig tart, gyakran azonban még tovább. Az egészen a völgyig lemenő pálya az alacsony magasság ellenére is hóbiztos, mivel egy hideg völgykatlanban fekszik. A sípályákhoz egy kabinos visz fel, ahol két duplaszékes, két együléses és négy húzólift található. Ezenkívül pályák minden nehézségi fokozatokban, összesen 18 kilométeren sízhetők. A kijelölt pályákon kívül szűzhavon is síelhetünk.