A világ legpontosabb légitársaságai

2007.12.25. 18:30

A légiforgalom sűrűsége és a gyakori torlódások talán még ennél is nagyobb problémát jelentenek Európában, ahol az egyes országokban egymástól eltérő légiirányítási rendszerek és szabályozások nehezítik meg a légiközlekedést. Például, ha egy légijárat mondjuk Berlinből Londonban repül, ezt nem mindig a legegyszerűbb és leghatékonyabb módon és útvonalon teszi.

David Henderson, az Európai Légitársaságok Szövetségének (AEA) munkatársa ezt a Msnbc Travelnek úgy magyarázta, mintha az Egyesült Államok autóstérképén minden egyes államban más útminőség és más sebességkorlátozás lenne feltüntetve.

A helyzet egyszerűsítésének érdekében jelenleg is folynak tárgyalások egy egységes légiirányítási rendszer bevezetéséről - Egységes Európa Égbolt néven - de ennek időpontja felettébb kérdéses.

1. CSA Cseh Légitársaság

Forrás: [origo]

Az európai pontossági listát összeállító AEA 2007-es adatai alapján a kontinesn legpontosabb légitársasága a cseh CSA lett 86,7 százalékos aránnyal. A cég kicsinek számító, 50 gépből álló flottával rendelkezik, ami például a német Lufthansa 407 gépes flottájához képest valóban eltörpül. A prágai központú cég 2003-ban még a huszadik helyen állt ugyanezen a listán.

2. Brussels Airlines

Forrás: [origo]

A csupán egy éve létező légitársaság a szintén belga SN Brussels és a Virgin Expressz fapados légicég együttműködésével jött létre, s 86,2 százalékos pontossági arányával a második helyen áll az európai listán. A cég flottája 38 repülőgépből áll és célállomásainak fele Afrikában található.

3. Malév

Forrás: [origo]

Az európai lista harmadik helyén a magyar nemzeti légitársaság, a Malév áll, amelynek járatai 84,8 százalékban érkeztek meg pontosan és ez még akkor is dicséretes teljesítmény, ha tudjuk, hogy a 30 gépből álló cég járatainak 95 százaléka 3200 kilométeres távolságon belül közlekedik. A Malév egy másik, az utasok szempontjából kifejezetten fontos mutatóban is előkelő helyen áll: a csomagok kezelésének rangsorában az ötödik helyet foglalja el.

4. Austrian Airlines

Forrás: [origo]

Az osztrák légitársaság nemrégiben csökkentette hosszú távú járatainak számát épp annak érdekében, hogy a rövid- és középtávú viszonylatokat és ezek pontosságát erősítse. A társaság járatai 83,9 százalékban érkeznek meg pontosan. A légitársaság utasainak egyöntetű véleménye szerint az egyik legjobb szolgáltatás, hogy bécsi átszállások átlagideje csupán 25 perc.

5. Finnair

Forrás: [origo]

A finn nemzeti légitársaság 83,6 százalékkal az európai rangsor ötödik helyére került, közösen a török Turkish Airlines-szal. A Malévhoz hasonlóan a oneworld légiszövetséghez tartozó cég célállomásainak 57,3 százaléka a Távol-Keleten található és mára az egyik legkedveltebb és legjobb árú fuvarozónak számít az Ázsiába készülő utasok körében. A cég európai célállomásai a teljes útvonalhálózat 33,8 százalékát teszik ki csupán.