A város, amely sohasem alszik

Vágólapra másolva!
Avagy a hely, ahol minden halad, csak a forgalom nem. Modern ázsiai metropolisz, amely még a gyakran 95 százalékos relatív páratartalmával együtt is üdítő. Bangkok futurisztikus és időtlen egyszerre, a két világ összes áldásával és átkával; régi templomok bújnak meg felhőkarcolók lábánál, luxuskocsik haladnak el tuk-tukok, vagyis motoros háromkerekűk mellett.
Vágólapra másolva!

A város teljes, ünnepélyes nevét Buddha Yodfa Chulaloke királytól kapta, és így hangzik: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Mindez annyit tesz: "Az angyalok városa, a nagyszerű város, az örök ékszer városa, Indra isten legyőzhetetlen városa, a világ kilenc fenséges ékkővel megajándékozott nagyvárosa, a boldog város, amely a hatalmas Királyi Palotájában bővelkedik, amely a mennyei lakóhelyhez hasonlatos, ahol az újraszületett isten uralkodik, az Indrától kapott és Vishnukam által építtetett város", innen kapta az angyalok városa nevet.

Mikor menjünk?

Bár igazából nincs rossz időpont az utazásra, kevésbé gyakori az eső és a nagy forróság november és február között. Az április csak azoknak ajánlható, akiknek hordozható légkondijuk van. Az eső jellemzően júliusban és októberben hozza a legkeményebb felhőszakadásokat, amely rendszerint áradást okoz a fővárosban. A turisták decemberben és augusztusban sereglenek Bangkokba, a legkevésbé sűrű hónapnak a május, a június és a szeptember tűnik.

Mit nézzünk meg?

Bár a látnivalók hosszú sora végeláthatatlan, előbb-utóbb mindent meg lehet nézni, igaz, ahhoz tömérdek időre van szükség. Most azokat soroljuk fel, amit ha kihagynánk, nem mondhatnánk el, hogy Bangkokban jártunk.

Királyi Palota és a Wat Phra Kaew

A Királyi Palota és a Wat Phra Kaew (a Smaragd Buddha Temploma) a legszentebb helyek közé tartozik egész Thaiföldön. Művészien fenséges építészete miatt nemcsak a zarándokok, hanem a turisták legkedveltebb célpontjai is Bangkokban.

Wat Phra Kaew a színek és formák vad megjelenése. A parányi Smaragd Buddha szobor sokkal nagyobb szerepet tölt be Thaiföld vallási és nemzeti identitásában, mint ahogy az méretéből következhetne: hossza mindössze 66 centiméter, és valójában nefritből, egy fajta jádéból van kifaragva. Az alakzatot Észak-Thaiföldön találták meg a 15. században, amikor egy chedi (thai sztúpa) felhasadt egy villámlástól. Miközben egy új helyre szállították, az alakzatról egy esés során állítólag leesett az azt beborító tapasz, és feltárult ragyogó zöld formája. A hírek szerint laoszi megszállók ellopták a szent Buddhát Chiang Maiból a 16. század közepén, de Taksin hadvezér visszaszerezte egy csatában, így adományozott isteni jóváhagyást az új uralkodásra.

Forrás: [origo]

A Wat Phra Kaew a Királyi Palota mellett helyezkedik el egy hatalmas kertben, amelyet akkor szenteltek meg, amikor I. Rama Bangkokba költöztette a fővárost 1782-ben. Az egymást követő királyok családjukkal a palotában laktak, amíg V. Rama (Chulalongkorn király) Dusitba nem költöztette a királyi trónt. A korábbi királyok Chakri Mahaprasatban (a Királyi Palota csarnokában) adtak szállást tekintélyes háremüknek, amelyet 1882-ben egy brit építész alkotott, aki a reneszánsz és a Ratanakosin (régi Bangkok) stílusának emlékét csepegtette bele.

A látogatók viseletét szigorúan ellenőrzik, ezért érdemes zárt cipőt, hosszú nadrágot vagy szoknyát, és hosszú ujjú felsőt. Szükség esetén a központi irodában megfelelő öltözet is bérelhető. Mielőtt a Wat Phra Kaew fő kápolnájába lépnénk, vegyük le a cipőnket. A belépőjegyeket az épületegyüttesben lehet megvásárolni és nem szabad foglalkozni azokkal a felhajtókkal, akik azt mondják, hogy a templom zárva van, majd ajánlanak egy másik nagy templomot. Ez mind csak egy átverés bevezetője.

Kínai negyed

Zsúfolt, hangos és felvidító - a kínai negyed energiája szétdurran a villódzó neonreklámokban, füstöt okádó buszoktól eldugult főútvonalakban és csordultig tömött gyalogutakban. Az egyes lakótömbök egy bizonyos termék árusítására vagy készítésére specializálódtak - egy kis gumi fürdőkáddugó itt, egy kis fegyver és muníció ott, és mindezek felett koporsók, és festett cégtáblák.

Lumphini park

Bangkok zöld tüdejének reggeli látványa "kihagyhatatlan". Érdemes reggel 7 óra körül oda érni, amikor beindul az élet. A gyalogutak megtelnek thai chiba kezdő vagy aerobikozó emberekkel. Az idősebbek fák alá települése inkább karaoke összejövetelnek tűnik. Mindeközben utcai árusok a portékájukat, vagyis a népszerű erősítőszereket: a kígyóvért és epét rendezgetik a standjukon. Sakkjátékosok ülnek le egy életre-halálra szóló játékra, míg kocogók futják köreiket a parkban. Aztán hirtelen minden megáll, amikor 8 órakor felhangzik a királyi himnusz.


Kedvcsináló videó Thaiföldről

A Lumphini parkot Buddha nepáli szülőhelyéről nevezték el, és a legnagyszerűbb ingyenes szórakozást jelenti a városban. Különösen a hűvös hónapokban megrendezett koncertek alkalmával, vagy sárkányeregetéskor.

Khao San út

Bangkok turistagettója még mindig egy emberi cirkusz, ahol a hátizsákosok, a rebellis helyi fiatalok és a pénzes thaiok az utcán vedelik a sört. Újabb szórakozóhelyek és előkelő bárok borral és művészettel is hozzájárulnak a képhez. A hátizsákos utazók itt olcsó közlekedési lehetőségeket is találhatnak az ország különböző pontjaira.