Utolsó világkörüli útjára indult a Queen Elizabeth 2

Vágólapra másolva!
Utolsó világkörüli útjára indult a brit luxushajó, a Queen Elizabeth 2 - a világ leghíresebb óceánjárója vasárnap futott ki Southamptonból. A későbbiekben a hajó Dubai nevezetességénél, a mesterséges Pálma Szigetnél "köt ki", ahol ötcsillagos szállodává alakítják át.
Vágólapra másolva!

A Queen Elizabeth 2-t 1967-ben II. Erzsébet brit uralkodó avatta fel. Az óceánjáró a Cunard line hajózási társaság 168 éves történetében a leghosszabb ideig szolgáló hajó volt. A valamivel több, mint négy évtized során az óceánjáró 25 világkörüli utat tett meg, s több mint nyolcszázszor szelte át az Atlanti-óceánt.

A 294 méter hosszú, 70 ezer tonnás Queen Elizabeth 2 fedélzetén egyszerre 1778 utas és ezerfőnyi személyzet tartózkodhat. A hajó vízrebocsátása óta összesen 2,5 millió utast szállított.

Tavaly a Queen Elizabeth 2-t ötvenmillió fontért (17,1 milliárd forintért) vásárolta meg a dubaji kormány befektetési holdingja, a Dubai World.

A Queen Elizabeth 2-vel egyidejűleg futott ki vasárnap első útjára az angliai kikötőből a Cunard hajózási társaság legújabb óceánjárója, a 300 millió fontos (102,6 milliárd forintos) költséggel megépített Queen Victoria, amelyet decemberben avatott fel Camilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös felesége. Az új óceánjáró helyettesíti majd a transzatlanti járatokon a Queen Elizabeth 2-t.

A két hajó együtt szeli át az Atlanti-óceánt, s New Yorkban köt ki.