12 hely a világon, amit látni kell 2008-ban

Vágólapra másolva!
Tizenkét hely a világban, amit látni kell 2008-ban. Európai városoktól, Svájc és Skócia hegyein át, Marokkóig, vagy a távoli Mongólia kietlen pusztaságáig. Utazási ötletek tehetősebbeknek és vékonyabb pénztárcájúaknak az év minden hónapjára a The Guardian segítségével.
Vágólapra másolva!

Január: Liverpool

Forrás: [origo]

Ha január, akkor irány Liverpool, ahol 11-én kezdődik az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat egy óriási szabadtéri hangversennyel, háztetőkoncertekkel és az építési daruk táncával. 25-én is különböző koncerteknek ad otthont a Beatles szülővárosa Mindannyian Bevándorlók Vagyunk címmel. Fellép például a Sense of Sound kórus, a szarajevói születésű Téa Hodzic és fényszínházban is gyönyörködhetnek az ide látogatók. Jó hír, hogy Budapestről most már közvetlen repülőjárattal is eljuthatunk Liverpoolba, hiszen a Ryanair tavaly ősztől működteti járatait Ferihegyről. A januári időszak ráadásul kedvezőbb árú jegyeket is jelent általában, tehát érdemes nézelődni.

Február: Ghána

Forrás: [origo]

Az afrikai országban rendezik az egyre rangosabbnak számító Afrika Kupát és tudva, hogy a legtöbb nagy európai csapatban neves afrikai sztárok játszanak és az eseményen hagyományosan jó meccseket láthat a közönség, a kalandvágyó és tehetősebb fociszurkolók összeköthetik a téli afrikai szafarit néhány jó kis meccs megtekintésével.

A Karthágói Sasok, a Szelídíthetetlen Oroszlánok, vagy a Bafana Bafana mellett érdemes megnézni az ország legnagyobb vadrezervátumát, a Mole Nemzeti Parkot, kipóbálható egy izgalmas ökotúra az ismerős nevű Volga-völgyben, de az ashanti kultúra megismerése, vagy néhány nyugodt nap a Guineai-öböl homokos strandjain is vonzó lehet sokak számára.

Március: Verbier, Svájc

Forrás: [origo]

A svájci elegáns síparadicsomban márciusban nyílik meg Richard Branson, a Virgin-birodalom tulajdonosának új, extravagáns szállodája, a The Lodge, de mivel a legtöbb magyar síelőnek úgyis megfizethetetlen lenne a heti 35 ezer dolláros szállásár, érdemesebb nem ezért, hanem a március 14-23 között megrendezendő Verbier Xtreme játékokért idelátogatni. Míg a legtöbb hasonló rendezvény leginkább a hatalmas bulikról és ivászatokról szól, a Verbier Xtreme ideje alatt tényleg a sportoké a főszerep. Aki nem rajong a swnowboardozásért és a freestyle síelésért, annak is érdemes eltöltenie egy napot a futamok megtekintésével, s egy üveg bor társaságában leheverednie a Col des Gentaines oldalában a hóba és onnan nézni a sziklák fölött trükköző sportolókat. Részletek a skiverbier.com weboldalon.

Április: Inverness, Skócia

Forrás: [origo]

1746. április 16-án az észak-skóciai Inverness közelében, Culloden térségében zajlott le az egyik utolsó olyan ütközet, ahol kézifegyverekkel estek egymásnak a küzdő seregek. A csata helyszínén egy modern látogatóközpont nyílik az évfordulón, amely bemutatja a harc eseményeit és a harcmezőn talált eredeti tárgyakat is megnézhetik a látogatók méghozzá eredeti díszletekkel és környezetben.

Skóciába Budapestről fapados járattal a legegyszerűbb eljutni. A Ryanair közvetlenül repül Budapestről Glasgow-ba, de sajnos csak heti két alkalommal. Glasgow-ba különösen érdemes május 1-je előtt repülni, hiszen eddig az időpontig a repülőtértől bármelyik skóciai városba ingyenes vonatjegyhez juthatunk.