Hogyan nyaraljunk stresszmentesen?

Vágólapra másolva!
A téli hónapokban sokan döntenek úgy, hogy egy távoli, egzotikus ország napsütötte tengerpartján próbálnak meg némi energiát gyűjteni, hogy kibírják valahogy tavaszig. Ilyenkor a nagy európai repülőterek rendszerint zsúfoltak a nyaralók tömegétől, s a célországokba való belépés is sokszor hosszadalmas. Ezektől pedig a nyaralás már az elején idegeskedéssel és stresszel telik. Néhány praktikus lépéssel mindezektől megóvhatjuk magunkat.
Vágólapra másolva!

Sorállás a repülőtéren, tolakodás a jegykezelő pultnál, szűk ülések a repülőgépen, kevés alvás, üvöltő gyerek, hosszú fárasztó utazás, folyamatos dühroham. Szinte mindannyian átéltünk már ehhez hasonló élményeket a nyaralásra való induláskor és rendszerint megfogadjuk, hogy soha többet nem tesszük ki magunkat ilyesminek és inkább a nyaralót, vagy a nagymamát választjuk.

Aztán a következő évben, mikor szép sorban landolnak az utazási prospektusok a postaládánkban, elfelejtjük a korábbi kényelmetlenségeket és újrakezdjük az egészet elölről. A Timesonline utazási szakértői néhány praktikus tanácsot ajánlanak a nyaralni indulóknak, amelyekkel némileg csökkenthető az idegeskedés és az utazás első, legfárasztóbb szakasza talán elviselhetőbb.

Csomagolj be, aztán felezd meg!

Az első hiba, amit szinte minden utazó elkövet, hogy túl nagy poggyászt csomagol magának. Ez nemcsak kényelmetlen és felesleges, de sok esetben a repülőtereken plusz díjat is kell fizetni az előírásnál nehezebb csomagokra. A legokosabbat akkor tesszük, ha, miután becsomagoltuk, gondosan elfelezzük az összekészített ruhamennyiséget. Egy olyan nyaraláshoz, amelyen az időnk nagy részét napsütésben és tengerparton töltjük teljesen felesleges például túl sok nadrágot, vagy inget becsomagolnunk, a csomagunk túl nehéz lesz és a hordárnak is nagyobb borravalót kell adnunk, arról már nem is beszélve, hogy ezek nagy részét nem is hordjuk a pihenés alatt.

Az 50 százalékos szabály gyerekek esetén máris 75 százalékosra változik, de még ebben az esetben sem kötelező a pici összes kedvenc játékát magunkkal vinnünk. Annál jobb, minél kisebb a bőrönd, a legtöbb szükséges holmit úgyis be tudjuk szerezni külföldön is.

Beszállókártya az internetről

Sokunknak még szokatlan és nem is minden légitársaság teszi lehetővé, hogy saját magunknak, az interneten állítsuk ki beszállókártyánkat, de tőlünk nyugatabbra ez már mindennaposnak számít. A légitársaságok többsége már órákkal az indulás előtt megnyitja honlapján az online beszállókártya foglalást (a British Airways például a gép indulása előtt már 24 órával) és a rutinos utazók ilyenkor mind a monitor előtt gubbasztanak, hogy lehetőleg a legjobb helyet kaparintsák meg maguknak a gépen.

Ha nem is feltétlenül azért, hogy a legjobb helyen ülhessünk, de legalább a repülőtéri sorban állás elkerülése érdekében érdemes felvennünk velük a küzdelmet.

Rémálom repülőterek

Az utazás első akadálya maga az indulási, vagy még inkább az átszállási repülőtér. Kifejezetten dühítő, amikor korán reggel azt látja az ember Ferihegyen, hogy a 3-4 biztonsági ellenőrzőkapuból mindössze egy, jó esetben kettő üzemel, s ezek mögött sorakozik a kígyózó sor, miközben az üresen álló átvizsgálóknál mosolyogva majszolják szendvicsüket a biztonságiak.

Egy ilyen tortúra után csak hab a tortán, ha mondjuk Frankfurtban, Párizsban, vagy Londonban kell átszállnunk a következő járatra. Ezek a légikikötők a világ legzsúfoltabb és legnagyobb forgalmat bonyolító repülőterei, ezért a késések, s vele a kényelmetlen várakozások igen gyakoriak.

Ezek miatt érdemes kisebb repülőtereken átszállni. Kisebb tömeg, kevesebb bolt és elviselhetőbb átszállás. Németországban például München, Svájcban Zürich ilyen, de ha Helsinkit választjuk, akkor sem fogunk csalódni.

Ne induljunk túl korán!

Gyakori hiba a nyaralás tervezésekor, hogy nagy lelkesedésünkben, a lehető legkorábbi járatra foglalunk jegyet, mondván, hogy így ennyivel is több időt tölthetünk majd a kiszemelt nyaralóhelyen. Először is egy 6 órai induláshoz az érvényben lévő rendelkezések miatt 4 körül kint kell lennünk a repülőtéren. Ilyenkor még a tömegközlekedést nem vehetjük igénybe - bár Ferihegy esetében erre máskor sincs túl nagy lehetőségünk - tehát taxiznunk kell. Ahhoz, hogy mondjuk a belvárosból időben kiérjünk Ferihegyre fél 4-re kell autót rendelnünk, a ha a reggeli készülődésre egy órát számolunk, máris fél 3-kor kell kelnünk, ami gyakorlatilag az egész napot tönkreteszi.

Ezért érdemes 10 és 13 óra közötti indulásra jegyet foglalni (persze, ha van ebben az időben járat a kiszemelt helyre), ekkorra már a reggeli repülőtéri csúcsforgalom lecsengőben van, kevésbé ingerültek a reptéri dolgozók, s bár így a célállomáson rövidebb lesz az első nap, legalább nem úgy érkezünk meg a nyaralásra, mint egy élőhalott.

Ha pedig mindenképpen a korai indulást választjuk, foglaljunk le egy szobát a repülőtér közelében egy szállodában. Ferihegy esetében ez is nehezebb, de például egy bécsi indulásnál kifejezetten hasznos lehet.

Késsünk a repülőtérről!

Furcsának tűnhet ez a tanács egy stresszmentes nyaraláshoz, de tényleg működik. A légitársaságok és utazási irodák általában azt kérik, hogy indulás előtt legalább két órával már legyünk kint a repülőtéren. Ha így teszünk, nehezen kerülhetjük el a sorban állást, tülekedést, a gyerek pedig már a beszállás előtt költeni kezdi a nyaralásra félretett pénzünket.

Érkezzünk meg egy órával indulás előtt és csodálkozni fogunk az üres pultok láttán. Legfeljebb elnézést kérünk a késésért az egyenruhás kisasszonyoktól, de a becsekkolás olyan gyorsan megy majd, mintha csak business class-on utaznánk.

Apró kényeztetések

Még a kényelmetlen repülőtereken is van lehetőségünk arra, hogy egy kicsit felfrissüljünk az utazás előtt és néhány nyugodt percet ajándékozzunk magunknak. A legtöbb légikikötőben vannak pihenőhelyiségek - lounge-ok - ahol némi díjazás ellenében kényelmes fotelekben ülve szendvicsekkel, üdítőkkel vészelhetjük át a várakozás időszakát, sőt a repülőtéri szállodák többségében akár néhány órára is bérelhetünk magunknak szobát, vagy csupán fekvőhelyet is. Alig nagyobb anyagi ráfordítás, de garantáltan élménnyé válik az utazás.