Megadóztatnák a francia luxushotelek vendégeit

2008.01.21. 18:10

Az egyre jobban pusztuló francia műemlékek felújításának finanszírozásához a kormány 2009-től adót kíván kivetni a luxusszállodák vendégeire, mondta a Le Figaro című párizsi napilapnak Christine Albanel kulturális miniszter.

A francia kulturális tárca vezetője úgy véli: a költségvetés nem teszi lehetővé, hogy a francia műemlékeket jó állapotban adjuk át a következő generációknak.

A Le Figaro emlékeztet, hogy 2007 végén a francia műemlékek 42 százaléka rossz, sőt veszélyes állapotban volt, öt évvel ezelőtt még csak 32 százalékos volt ez az arány. Ennek következtében a francia műemlékek állagmegóvásának költsége 7 milliárdról 10,7 milliárd euróra emelkedett.

A felújításokhoz szükséges anyagi feltételek megteremtéséhez a miniszter többek között egy újfajta adót képzel el, amelyet a legalább négycsillagos szállodákra vetne ki a kormány. A vendégek minden éjszaka után két euró (500 forint) adót fizetnének, és ez évi 50 millió eurós (12,5 milliárd forintos) bevételt jelentene a világon a legtöbb turistát fogadó országban.

A miniszter szerint ennek a finanszírozásnak valódi logikája van, hiszen a turizmus és a kulturális örökség között természetes a kapcsolat: a luxusszállodák vendégeinek hetven százaléka ugyanis külföldi, akiknek nagy része éppen a műemlékek megtekintése céljából érkezik Franciaországba. - Két euró, ez tulajdonképpen a szobák minibárjában található üdítők árának a fele - tette hozzá Albanel.

A Le Figaro szerint a kormányzat tervei között szerepel még a szerencsejátékok megadóztatása és a kaszinók hozzájárulása a műemlékvédelemhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK