A legjobb bringás helyek Amszterdamtól Chiléig

Vágólapra másolva!
Bár még néhány hetet várni kell az igazi biciklis szezon kezdetéig, az igazi fanatikusok már most elkezdhetik tervezgetni a tavaszi, nyári külföldi biciklitúrákat. A kínálat hatalmas: a városi bringázástól kezdve, az egzotikus útvonalakon át egészen az extrém terepekig.
Vágólapra másolva!

Városnézés biciklivel

Kipróbálta már, milyen lehet Amszterdamot biciklivel felfedezni, vagy bejárni Berlin múzeumait két keréken? Ha még nem, itt az ideje, hogy megtegye, még akkor is, ha idehaza nem közlekedik minden nap bringával. Egy biciklis városnézés nem elsősorban annak sportértéke miatt izgalmas, hanem mert így - ha csak egy rövid ideig is - a helyiek bőrében érezhetjük magunkat és egy ilyen kirándulás összehasonlíthatatlanul izgalmasabb, minta egy turistabuszon, vagy akár gyalog tennénk ugyanezt.

A Timesonline Travel a városi biciklitúrák közül elsőként Berlint ajánlja olvasóinak, ahol nem kevesebb mint húsz jelölt bicikliútvonal található, s ezek mindegyik érinti a város legfontosabb látnivalóit. Ha nem szeretnénk egyedül nekivágni a városnak, igénybe vehetjük a vezetett biciklis túrákat kínáló cégek egyikét, így szakszerű idegenvezetés mellett fedezhetjük fel a német fővárost. A Berlin on Bike nevű irodánál egy négyórás túráért 17,5 eurót kell fizetnünk.

Európa elsőszámú biciklisparadicsoma kétségtelenül Hollandia, a nyüzsgő Amszterdam biciklis felfedezése pedig igazán különleges élmény. Már csak azért is, mert a hazai viszonyokon edződött kerekesek számára kissé szokatlan, hogy az autók lassítanak, sőt elsőbbséget is adnak, ha bringásokkal találkoznak, Márpedig belőlük van bőven a németalföldi városban. Amszterdamban több mint 400 kilométernyi kerékpárút áll a helyi lakosság és a turisták rendelkezésére, de aki a közeli kisvárosokat, falvakat szeretné felkeresni, biztos lehet benne, hogy Hollandiában gyakorlatilag bárhová el lehet jutni kerékpárral. A városon kívüli kedvelt célpont lehet Jordaan vagy a Keleti dokkok vidéke. A városban számtalan biciklikölcsönző közül válogathatunk, s a legtöbb helyen ingyenes city-kártyákkal is felszerelkezhetünk, amelyekkel kedvezményesen válthatunk múzeumi belépőket, sőt éttermi és kocsmai kedvezmények is vannak. Egy biciklit két napra 13-14 euróért bérelhetünk.

Csak nyugodtan

Ha több időt szánunk egy külföldi túrára, de nem szeretnénk agyonhajtani magunkat, érdemes egy hetet valamely kisebb régió bejárására szánni. Kitűnő választás lehet például az észak-olaszországi Piemont, ahol nemcsak a táj ragadja magával a látogatót, de kitűnő gasztronómiai élményekkel is gazdagodhat az erre járó bringás. A nyolc éjszakás kirándulás alatt napi 20 kilométer a maximális táv, amit abszolválniuk kell a vállalkozóknak, így temérdek idő jut a helyi konyha és főleg a jó olasz borok megkóstolására. A vezető nélküli, önálló túrák ára kizárólag a szálláskategóriától függ, de egy ilyen túrát akár csomagban is foglalhatunk, ahol nemcsak a szállásokat, de az oda és visszautazás költségét, a bicikli bérlést biztosítással és a félpanziós ellátást is tartalmazza. Egy ilyen út éppen ezért nem olcsó, 200 ezer forint körüli összegért juthatunk hozzá.

Forrás: [origo]

Nem kell ennyire messzire utazni egy hasonlóan izgalmas biciklitúráért, ráadásul a költségeink is szerényebbek lesznek, ha vállalkozunk egy egyhetes Budapest-Bécs túrára. Az európai, biciklitúrák szervezésével foglalkozó cégek egyik különleges ajánlata ez az útvonal, amely a Duna mentén visz végig, Visegrád és Esztergom, majd Komárom érintésével. A viszonylag egyenletes domborzati viszonyok miatt a napi javasolt táv 50 kilométer körül van. A legolcsóbban akkor jövünk ki, ha az út mentén lévő városokban, falvakban saját magunknak intézzük a szállásfoglalást. Ehhez kiváló segítséget nyújt a Vendégváró.hu portál, ahol panziók és falusi vendéglátóhelyek közül válogathatunk.