Túlélték az utasok a bravúros kényszerleszállást

2008.02.02. 18:31

A repülőtértől mindössze három kilométerre, egy vízzel elöntött erdős, bokros területen sikeres kényszerleszállást hajtott végre egy Boeing-727-es Bolíviában pénteken.

A bolíviai repülőgép alaposan összetört, de a fedélzeten tartózkodó több mint 150 ember túlélte a kényszerű landolást. A legsúlyosabb sérülést az egyik pilóta szenvedte el, őt kulcscsonttöréssel szállították kórházba.

A Lloyd Aéreo Boliviano (LAB) bolíviai légitársaság repülőgépe a fővárosból, La Pazból az északi Cobija városba tartott, ám a heves viharok miatt nem kapott leszállási engedélyt. A légi irányítás Trinidadba, a legközelebbi, alternatív repülőtérre küldte a Boeinget, amely mintegy 590 kilométert repült még délre. Mindössze pár kilométerre a leszálló pályától leálltak a motorok, miután az üzemanyag minden cseppje elfogyott, így a pilótáknak nem maradt más választása, mint a kényszerleszállás.

A fotókon jól látható, hogy a repülőnek legalább egy futóműve kitört, a kerekek ott hevertek a lábszárközépig érő vízben, néhány méterre a törzstől. Az utastér teljesen egészben maradt, de az egyik szárny biztosan letört. Az utasok között volt egy bolíviai szenátor, Paolo Bravo is.

A Lloyd Aéreo Boliviano a dél-amerikai ország nemzeti légitársasága volt, 1996-ban adták magántulajdonba. A társaság az utóbbi években tönkrement és csődöt jelentett. A társaságnak jelenleg csak két repülőgépe van, és charterként üzemelteti ezeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK