Vártúrák és parkséták Németországban

Vágólapra másolva!
Az alacsonyabb költségvetésű tavaszi kiruccanásokhoz kiváló célállomás Németország. Rengeteg program várja turistákat, akik mielőtt kultúr-sokkot kapnának jobb, ha bekészítik a túrabakancsukat is.
Vágólapra másolva!

A berlini Múzeum-sziget a Spree folyó belvárosi szakaszánál található sziget északi része. A Kupfergrabenig, a berlini múzeumok központja és a világ egyik legfontosabb múzeum-együttese. Az épületekben különösen értékes régészeti gyűjteményeket őriznek, valamint öt múzeum látványos összeállításokon keresztül mutatja be közel 6 ezer év művelődéstörténetét: a Pergamon-múzeum, a Régi Múzeum, a Régi Nemzeti Galéria, a Bode-múzeum és az Új Múzeum. A komplexum egyedülálló: a művészetek templomai 1830 és 1930 között épültek kevesebb, mint egy négyzetkilométernyi területen.

A berlini múzeumsziget akár egész napos programnak is kiváló. A látnivalók csúcsa a páratlan szépségű Nofretetee halotti maszkja, amelyet 1898-ban találták meg II. Amenhotep sírjának egyik oldalsó kamrájában. A Múzeum-szigetet Berlinben a 109, 145, 210 buszokkal a Richard Wagner térről lehet a legkönnyebben megközelíteni. A belépő 10 euró.

Wartburg vára

A Ludowing nemesi család legismertebb székhelye és egyben a német középkor legjobb állapotban fennmaradt épülete egy keskeny, meredek sziklaormon emelkedik, 220 méterrel Eisenach városa felett. Az 1067-ben megkezdett építkezésből az évszázadok folyamán egyre tágasabb várerődítmény alakult ki, ezért magán is viseli a román és gótikus stílus, valamint a 19. század építészetének elemeit egyaránt.

Forrás: [origo]

A várba lépve 900 év történelme tárul fel előttünk: a középkor kimagasló udvari művészete, Szent Erzsébet élete és munkája, Luther Márton Új Testamentum-fordítása, de a vár híres a dalnokversenyről, a német diákszervezetek reformáció utáni 300 éves ünnepéről is, de Wagner romantikus operájáról a Tannhäuser-ről is rengeteget megtudhatunk. Számos ismert költő között Goethe is többször megfordult Wartburg várában. A belépők 3 és 7 euró között mozognak, de családi jeggyel 5 főnél csak 18 euróba kerül a tikett. Gyerekeknek érdekes programlehetőség a várkertben rendezett szamárhátas séta.

Dessau-Wörlitz: a kertbirodalom

A kertbirodalom a 18. század második felében, angol mintára készült. A táj szépsége és rendezettsége az építészet és a képzőművészet igazi összhangja, amely a régi idők kulturális gazdagságát bizonyítja. A kastélyok, a történelmi parkok, a kerti szobrok és a számos apró épület olyan természetesen illeszkedik a közép-elbai bioszféra-rezervátum részeként fenntartott mintegy 142 négyzetkilométeren elterülő környezetbe, hogy az egész vidéknek egy park jellegét kölcsönzi.

Forrás: [origo]

A klasszicista stílusú Luisium kastély, a rokokó Mosigkau együttese, a Großkühnau természeti park, valamint a Georgium kastélyban található Anhalt Képgaléria egyetlen egységbe olvad össze a barokk stílusú Oranienbaum város-, kastély- és parkegyüttessel, valamint a Wörlitzi park legfontosabb részével. Az apró részekből összeálló hatalmas remekmű elsősorban két férfi érdeme: III. Lipót Frigyes Ferenc Anhalt-Dessau hercege, valamint barátja és tanácsadója, Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff ötleteit, és munkáját testesíti meg.

Muskauer Park, Görlitz

Nagyszerű kirándulásokat tehetünk Görlitztől északra, a földrész legszebb természeti parkjait átszelő Neiße folyó mentén, amelyet a kiemelkedő személyiségű főúr, utazóíró és kertművész, Hermann Fürst von Pückler-Muskau alkotott meg. A mintegy 830 hektárnyi terület több, különböző arculatú parkból áll, amelyek a német határ lengyel oldalára is átcsúsznak. A német oldalon fekszik a kastély-, fürdő- és hegyi park, a lengyel oldalon pedig az alsó park, az arborétum és a braunsdorfi földek.

Forrás: [origo]

A parkban sétálók folyamatosan változó, a természet és a vidék eszközeivel megalkotott háromdimenziós képeket élhetnek át. A kertbirodalmat lengyel-német közös kulturális örökségként vették fel az UNESCO listájára. Szakértők szerint a Muskauer Park nemcsak úttörő megoldásokat alkalmazott a kertépítésben, de meghatározta a következő évtizedek nyugat-európai és észak-amerikai kertkultúráját is. A séták igen tanulságosak lehetnek, hiszen a kertépítők célja az volt hogy a helyben élő növények fontos szerephez jussanak a park területén, ezzel mintegy megőrizve a táj természetes arcát.

Információk Németországi kirándulásokhoz

Az új Germanwings gyermekkedvezménnyel a 2 és 11 év közötti gyermekek a repülőjegy árának egyharmadát megspórolhatják. A kedvezmény folyamatosan érvényes minden úti célra. A kedvezményes repülőjegyek már foglalhatók

A Lufthansa utasai mostantól minden németországi, és több mint 40 európai útvonalra is, kinyomtathatják beszállókártyájukat kényelmesen otthon vagy az irodában. Az ülőhelyet az interaktív ülésterven lehet meghatározni akár már 23 órával az utazás kezdete előtt.

Ha autóval érkeznénk Berlinbe, tájékozódjuk a városi közlekedésről, mert a német fővárosban új környezetvédelmi zónát jelölnek ki a belvárosban. A korlátozás a város 1.2 millió gépjárművének mintegy 7 százalékát érinti. A zónát az elővárosi vonatok gyűrűjén belül jelölte ki a városvezetés, de azok a járművek, amelyek káros anyag kibocsátása nem haladja meg a törvényben előírt határértéket, beléphet a környezetvédelmi zónába is. Az előírás szerint a gépjárművek tulajdonosai a káros anyag kibocsátás mértéke szerint piros, sárga, és zöld matricákat ragasztanak a szélvédőre.

Az autósok újonnan bevezetett közlekedési táblán láthatják, hogy hol kezdődik a környezetvédelmi zóna. A járművek osztályzása az Euro 1,2,3,4-es szabványoknak megfelelően változik.