Szállodarangsor az utazók véleménye alapján

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb utazási közösségi oldalának számító Tripadvisor felkérte olvasóit, hogy szavazzák meg, melyek lesznek szerintük a 2008-as év legjobb és legrosszabb szállodái. Az eredményektől függetlenül elmondható, hogy az utazások tervezéséhez egyre többet használjuk fel a közösségi oldalakon megjelenő személyes véleményeket.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldal immár hatodik éve hirdeti ki a valamilyen szempontból kiemelkedően teljesítő szállodákat. A szavazatokat többek közt a legjobb luxushotelre, a legjobb családi szállodára, a legjobb szállodai ellátásra, sőt még a legjobb szállodai medencére is lehet szavazni. Az idei évben újdonság, hogy a legjobb all inclusive szállásra is lehetett voksolni.

Sok más hasonló díjjal ellentétben, ahol a legtöbbször csupán néhány ezer válaszadó megkérdezésével kapják meg az eredményt, itt több millió utazó valós élményein alapuló véleménye határozza meg a végső sorrendet.

Az idei díjazottak elsősorban az általuk nyújtott kitűnő szolgáltatásokért és ár/érték arányukért kerültek előkelő helyre. A díjnak Michele Perry, a Tripadvisor kommunikációs igazgatója szerint ráadásul a díjnak közvetett hatása is van, hatására óhatatlanul magasabbra kerül a mérce és a szállodai szolgáltatások színvonala végső soron emelkedik. Egyetlen szállodaigazgató sem teheti meg, hogy a Tripadvisoron negatív vélemények tűnjenek fel a hotellel kapcsolatban.

A meghirdetett kategóriákban összesen 325 győztes nevét hozták nyilvánosságra, közülük 166 szálloda négy- és ötcsillagos kategóriájú. A nyertes hotelek átlagos szobaára 302 dollár volt éjszakánként, s a díjazottak egyharmadánál kevesebb mint 150 dollárba kerül egy szoba egy éjszakára.

Forrás: [origo]

A szavazók véleménye szerint a luxushotelek kategóriájában az Egyesült Államokban a Las Vegas-i MGM Grand, Európában pedig a berlini Ritz-Carlton végzett az első helyen, az utazók a legjobb ár/érték arányú szállodaként Európában a prágai Arcadia Residence nevű egységet választották a Tripadvisor felhasználói. Érdekes, hogy a "legjobb rejtett gyöngyszem" kategóriában, amelyben a kisebb, ismeretlen, de színvonalas szolgáltatásokat nyújtó, elegáns szállodákra lehetett szavazni, szintén egy prágai hotel, az Arany Akna került ki győztesen.

Ez utóbbi tény egyébként talán a Tripadvisor legnagyobb hiányossága is, nevezetesen, hogy a felhasználók többsége amerikai, így a magyar turisták által gyakran látogatott Földközi-tengeri szállodák például jóval kisebb számban vannak jelen.

Az egyik legnépszerűbb kategória - a beérkezett szavazatok számát tekintve - a családi szállodáké volt. Itt egy spanyolországi hotel, a Cala Bonában lévő Protur Bonaire apartmanhotel végzett az első helyen, a pároknak ajánlott romantikus szállodák rangsorában pedig egy mauritius-i hotel, a Legends lett a legjobb. A legjobb szállodai márka második egymást követő évben is a Four Seasons lánc lett.

S mivel a Tripadvisoron nemcsak a pozitív vélemények jelennek meg egy-egy konkrét szállodával kapcsolatban, a szerkesztők összeállították a legrosszabb és legkoszosabb szállodák listáját is. Ez utóbbi kategóriában - az amerikai hoteleket figyelembe véve - évek óta egy New York-i szálloda, a Carter hotel áll az első helyen, amelyről egyébként helyszíni riportot olvashattak az [origo] olvasói.

Forrás: [origo]
A legkoszosabbak között az első:Carter Hotel, New York

Megkérdeztünk néhány utazási iroda szakértőjét, hogy mi a véleményük a Tripadvisorhoz hasonló portálokról, mennyiben változtatták meg az utazási szokásoikat? Az egybehangzó válaszok szerint ma már az önállóan utazó magyarok többsége informálódik valamilyen módon a szállásokról és az interneten látott vélemények nagyban befolyásolják a választást. Olyannyira igaz ez, hogy nemcsak a szálloda kiválasztásában játszik szerepet a közösségi oldalkról beszerezhető információ, hanem már az úticél eldöntésénél is. Gyakori, hogy az adott országban, vagy városban élő honfitársaktól ismeretlenül kérnek segítséget a megfelelő szállás kiválasztásában, a programok megtervezésében. Erre a célra kiválóan megfelelnek a Magyarországon is jól ismert - nem elsősorban utazási tematikájú - közösségi oldalak is.