Utazás poggyászvilágban

2008.02.14. 10:05

Hogyan utaznak bőröndjeink?

A check-in pultnál adjuk fel csomagunkat egészen a célállomásig, ha át kell szállnunk, érdeklődjük meg, hogy a transzfer reptéren saját magunknak kell-e kivenni a csomagokat vagy átszállítják közvetlenül a másik gépre. Csomagunkra rákerül egy matrica, amin rajta van a transzfer reptér (ha van) és a célállomás repterének három betűs kódja és egy vonalkód is. A bőröndök felkerülnek egy futószalagra, ami elviszi őket egy elosztó központba.

Hogy milyen hosszú utat tesz meg a csomagunk mire a gép gyomrába kerül, az az adott repülőtér nagyságától függ. Egy nagyobb repülőtéren poggyászunk akár kilométereket is megtehet különféle futószalagokon, mire átkerül arra az autóra, ami a repülőgéphez szállítja majd. Ott aztán felkerül egy újabb futószalagra, ami beviszi a gép rakterébe. Ahol nem elég fejlett a technika, ott emberi erőforrásra is szükség van a csomagok pakolásához.

Az utasok sosem tudják pontosan, hogy az a gép, amivel éppen utaznak, mi mindent szállít. Előfordulhat, hogy annyira tele van a csomagtér hogy a bőröndök egymás hegyén-hátán összenyomódva sínylődnek, de az is megeshet, hogy kevesebb a poggyász, és ha szelősebben pakolnak, akkor akár csúszkálhatnak is a csomagok a raktérben. Mindezeket figyelembe véve tehát nagyon fontos, hogy bőröndünk rendesen be legyen csukva, töltsük annyira tele, hogy ne legyen levegős, ne nyomódjon be, ha rápakolnak. Ha egyszer feladtuk csomagunkat, fel kell készülnünk arra, hogy gyakorlatilag bármi történet vele, bepiszkolódik, leöntik, megrongálódhat, rosszabb esetben elveszhet. A légitársaságok többnyire igyekszenek garanciát vállalni az efféle esetekre. Készüljünk fel arra az esetre is, hogy elvész a csomagunk. Ha az odautazáskor történne meg velünk az eset, legyünk elővigyázatosak és pakoljunk be kézitáskánkba egy tiszta fehérneműt, zoknit és trikót. A csomagunk előbb-utóbb megérkezik majd, mi pedig inkább élvezzük a vakációt.

Forrás: gettyimages.com

Néhány légitársaság poggyászokra vonatkozó előírása:

 

Feladható poggyász

Kézipoggyász

MALÉV

2 db, 23 kg/db

1 db max. 10 kg

LUFTHANSA

2 db 23 vagy 32 kg/db (úti céltól függően)

1 db max. 12 kg

BRITISH AIRWAYS

2db 23kg/db

1 db max 12 kg

KLM

2 db 23kg/db

1 db+ személyes csomag, együtt max. 12 kg

AIR FRANCE

2 db 23 kg/db

1 db+ személyes csomag, együtt max. 12 kg

AMERICAN AIRLINES

2 db 23 kb./db

1 db max. 18 kg(A táblázat a tengeren túli járatokra, turista osztályon utazókra vonatkozik. Ha táblázatban szereplő súlynál nehezebb a csomagunk, akkor felárat kell fizetnünk a túlsúlyért. Az összeg légitársaságonként eltér).

Szauer Judit

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK