Kedvenc kisvasútjaink Magyarországon

Vágólapra másolva!
Nemcsak a gyerekek imádják, a felnőttek is rajonganak a kisvasutakért. Szerencsére - főként a turizmusnak köszönhetően - egyre több magyarországi kisvasút és erdei vasút éled újjá, olyanok is, amelyek néhány évtizedik nem működtek. A leghíresebbeket gyűjtöttük össze a Vendégváró segítségével.
Vágólapra másolva!

A 11 km hosszú, 760 mm nyomtávolságú "kisvonat" különlegessége, hogy 10-14 éves gyerekek teljesítenek rajta szolgálatot: ők kezelik a jegyeket, ők indítják és vezetik a vonatokat.

A Gyermekvasút 1948-50 között épült a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között. Akkor, s egészen 1990-ig az Úttörővasút nevet viselte. A vonal utolsó, harmadik szakaszán az utazás változatosabbá tétel érdekében egy 198 méter hosszú alagutat is építettek.

A Hűvösvölgy állomásépületében látható a Gyermekvasutas Múzeum, ami az egykori Úttörővasút tárgyi emlékeinek a gyűjteménye.

A Gyermekvasút március 15. és október 23. között minden nap 9-18 óra között közlekedik, október 24. és március 14. között pedig keddtől vasárnapig, 9-17 óra között óránként. Nyáron, hétvégeken és ünnepnapokon nosztalgia gőz- és motorvontatású járatok is indulnak, amelyeken pótjeggyel lehet utazni - derül ki a Vendégváró.hu összeállításából.