Megnyílt a berlini idegenforgalmi börzé

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb idegenforgalmi szakvására nyílt meg szerdán Berlinben. A német főváros immár negyvenkettedik alkalommal ad otthont a hivatalos nevén Nemzetközi Idegenforgalmi Börzének (ITB), amelyen 190 ország 11 ezer kiállítója van jelen. A részvevők között van hagyományosan Magyarország is. A kiállítás idei díszvendége a Dominikai Köztársaság.
Vágólapra másolva!

A szervezők reményei szerint a vásár további lendületet ad az ágazat fejlődésének, amelyet az elmúlt időszakban meglehetős konjunktúra jellemzett. A vendéglátók ezúttal is előkelő helyet foglalnak el az idegenforgalmi rangsorban, Németország ugyanis utazási szempontból a listavezetők között van.

Pap Mária, a Magyar Turizmus Zrt. berlini képviseletének vezetője elmondta: a szakma az ITB-t a világ legfontosabb idegenforgalmi seregszemléjének tekinti. A kiállításon való részvétel - mint hangsúlyozta - ezért is "kötelező" minden olyan ország számára, amely a nemzetközi turisztikai piacon jelen kíván lenni.

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében az elmúlt évekhez hasonlóan 300 négyzetméteres magyar stand van a kiállításon. Az ország szinte teljes turisztikai spektruma bemutatkozik a rendezvényen, a régiók, illetve szállodák képviseletében számos turisztikai szolgáltató lesz jelen. A stand arculata ugyanakkor egy teljesen új arculat, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. most vezet be a piacon, mégpedig "a vizek éve" jegyében.

Magyarország fő turisztikai termékeit továbbra is Budapest, Balaton, illetve az egészségügyi turizmus jelentik, és ebből kettő is kapcsolódik a vízhez, különös tekintettel a gyógy-, illetve termálfürdőkre, nyári időszakban pedig a természetes vizekre - jelentette ki Pap Mária.

Hozzátette: "Németországban idén konkrét turisztikai ajánlatokkal igyekszünk majd a vizek évét népszerűsíteni." Elmondta, hogy e törekvés jegyében ezekben a napokban plakátok népszerűsítik Magyarországot Berlin utcáin, mégpedig Budapest, Balaton és Hévíz motívummal. Ezen kívül 350 világító poszter is elhelyezésre került szerte a fővárosban.

A Magyar Turizmus Zrt nagy hangsúlyt fektet további repülőjáratok indítására Németország és Magyarország között - jelentette ki Pap Mária, utalva arra: az ITB keretében megbeszélésre kerül sor a German Wings légitársasággal. A German Wings idén - a május és szeptember közötti időszakban - heti kettő, majd három járatot közlekedtet Berlin és Balaton - azaz a sármelléki repülőtér között. Egy másik légitársasággal pedig tárgyalások folynak arról, hogy 2009-ben Berlin és Debrecen között létesüljön légi járat.

A berlini képviselet vezetője végezetül kiemelte, hogy Magyarország tekintélye változatlanul jó a német idegenforgalmi piacon.

A szervezők a vasárnapig tartó idegenforgalmi börzén csaknem 200 ezer látogatóra számítanak.