Noha százezren látogattak el a múlt évben a munkácsi várba, mégsincs elegendő pénz a fenntartására.

A Munkács jelképének számító várban a belépőjegyek eladásból tavaly 500 ezer hrivnya (17 millió forint) folyt be, ám ebből az összegből csupán az alkalmazottak fizetésére és kisebb javításokra futotta - írta pénteken az ua-reporter.com ungvári internetes hírújság.

A beszámoló szerint valóságos mentőövet jelentett a várnak a falai között megrendezett Munkácsy-kiállítás. Ennek szponzorai 500 ezer hrivnyát fordítottak a termek felújítására. Ám a felbecsülhetetlen értékű képeket visszavitték Budapestre, s a várat fenntartó városi hatóságnak nem maradt más választása, mint az épületegyüttes egy részének fél évszázadra történő bérbeadása, hogy így óvja meg a pusztulástól.

Forrás: www.varak.hu

A hírújság szerint az állam ezzel beismerte, hogy nem képes fenntartani az erődóriást. "Erejéből mindössze a tetőszerkezet cseréjére és a felső udvar helyiségeinek felújítására futotta, miközben továbbra is romos állapotban várják a szebb időket az összesen négyezer négyzetméter alapterületű termek és a háromszintes pincerendszer".