Kórház a vár alatt

2008.03.11. 17:45

A budai Sziklakórházban több mint 2 ezer négyzetméteres kiállítás nyílt kedden, amely a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és polgári védelem mai ember számára ismeretlen világába enged betekintést. A történelmet több mint 80 élethű, panoptikumi technológiával készült viaszfigura kelti életre az egykori Sziklakórház 60-as évek óta érintetlen termeiben.

A Várhegyben húzódó járatok a korai századokban előbb búvóhelyként szolgáltak, majd sebesülteket rejtegettek benne a törökök, operálták termeiben az 1848-as forradalom lovas szekéren beszállított sérültjeit, és az első világháború katonáit is.

A második világháború előtt értékőrző, a kormányzati méltóságok számára igénybe vehető óvóhely létesítését vette tervbe néhány magánvállalkozó. A költségek csökkentése miatt a meglévő barlangokat kívánták erre a célra átalakítani, illetve átépíteni. Az építkezés során a meglévő üregeket összekötötték, és bejáratot nyitottak a Lovas út felől.

A már folyó építkezést később átvette a főváros, és sebészeti szükségkórházat létesített a tervek részleges átalakításával. 1943 végére a kórház üzemképes volt, a mintegy 300 személyes kórházban 600-700 embert ápoltak az ostrom alatt, a teljes barlangrendszerben pedig csaknem 20 ezer katona és környékbeli budai polgári lakos bujkált 1945 februárjában.

A kórház-múzeumot légkondicionálással látták el, de nemcsak ez működőképes a mai napig, hanem a régi röntgengép és a műtő, valamint a levegőszűrő berendezés is üzemképes lenne egy nukleáris támadás esetén.

Forrás: [origo]

Az 56-os sebesültek külön kórtermet kaptak, a rádióból Nagy Imre hangja szól. A harcok során forradalmárokat éppúgy ápoltak itt, mint szovjet katonákat.

Kétféle túraajánlattal szolgál a Sziklakórház a látogatóknak: az egy órás a kórház teljes területét mutatja be a műtőktől a kórtermeken át a működő 60-as évekbeli gépészetig (elektromos kapcsolórendszer, harcigáz-szűrő rendszer, víztározó.)

Forrás: [origo]

Ez magában foglalja a félórás rövid túrát a hadiorvoslási kiállítással, de többletként megtekinthető még a teljes polgári védelmi kiállítás is. A kórház csak vezetővel látogatható, e-mailen vagy telefonon kell bejelentkezni.

Hétfőn szünnapot tartanak, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 18 órakor indul a vezetés, szombaton és vasárnap három időpont közül választhat az érdeklődő: 16, 17 és 18 óra. Előzetes egyeztetéssel 10 fő fölött máskor is fogadnak látogatókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK