A legmagyarabb olasz város

Vágólapra másolva!
Szicília szigetén járva hatalmasat hibázik az utazó, ha a látnivalók sorából kihagyja az sziget "fővárosát", Palermót, a legmagyarabb olasz várost. Palermóban már az első pillanatban érzi az ember Afrika közelségét: a valaha volt, mára kissé megkopott, vagy inkább patinás pompa, a helyiek, még az olasz átlagnál is könnyedebb életstílusa teszi felejthetetlenné a látogatást.
Vágólapra másolva!

Szicíliában járva, már csak a repülőjáratok miatt is Palermóban érdemes kezdeni a sziget felfedezését. A legtöbb Magyarországról érkező charterjárat itt landol, s az utazási irodák ajánlataiban is gyakran találkozhatunk palermói, vagy a város környékén lévő szálláshelyekkel. Akár egy teljes hetet is eltölthetünk itt, hiszen a garantált kulturális élmények mellett a város kiváló strandokkal is rendelkezik, ahol biztosított a pihenés. Bár a főszezon még messze van, nem árt jó előre lefoglalni az utazást.

A Palermóba érkezők első benyomása a kultúrák keveredése lehet, hiszen kevés olyan város található Európában, ahol ennyire látványosan érzékelhető dél-európai és az észak-afrikai hangulat, ami nemcsak az építészetben, de a helyiek mentalitásában is tetten érhető.

Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen a város, de egész Szicília történelmének alakítója a sziget stratégiai elhelyezkedése volt. A két kontinens között fekvő sziget mindig is a hatalmak elsőszámú célpontja volt. Palermót az i.e. 8 században az akkori kor legerősebb hatalma, a főníciaiak alapították Ziz néven, de a görögök kiváló természetes kikötője miatt Panormosznak nevezték. A tengeri kereskedők egészen az első pun háborúig birtokolták a várost, ezt követően a Római Köztársaság uralma alá került. A római uralom évszázadai alatt a nagyobb háborúk elkerülték a várost, amely ekkoriban Siracusa igazgatása alá tartozott.

A Római Birodalom bukása után a Bizánci Császárság következett, akik két külön tartományra osztották a szigetet. Ez két tartomány természetesen egymás ellen fordult, s a csatározásokból egy harmadik fél, a szaracénok kerültek ki győztesen, akik néhány évtizedre az egész szigetet megkaparintották. I.sz. 905-ben a muzulmánok, majd kétszáz évvel később a normannok vették birtokukba az egész szigetet, s e két kultúra keveredése egészen sajátos egyedi stílust hozott létre az építészetben, amelynek nyomai ma is felelhetők a városban.

Forrás: Wikipedia

A középkor évszázadaiban a Német-Római Birodalom fennhatósága alá került a város, uralkodtak itt az Anjouk, az Aragóniai ház és spanyol királyok is. A szigetet 1734-ben egyesítették a Bourbonok Nápolyi Királyságával, s ez a lépés a város jelentőségének csökkenéséhez vezetett. Ezután több mint egy évszázadig jelentéktelen vidéki várossá vált a hajdani királyi központ, mígnem 1848-ban a város fellázadt a nápolyiak uralma ellen. A felkelést egy évvel később verték le. A küzdelem utolsó, de kétségtelenül leginkább dicsőséges felvonása 1860-ban következett el, amikor Garibaldi az "Ezrek" élén partra szállt Marsalánál és elfoglalta a várost, amely ezután függetlenné vált és 1870-ben csatlakozott az Olasz Királysághoz.

Körösladánytól Palermóig

Palermóban, de Szicília és Olaszország más tájain járva nekünk magyaroknak szinte kötelező felkeresnünk a magyar vonatkozású emlékhelyeket. Palermo 1860 május 27-i ostromakor Garibaldi szabadságharcosait a 1848-as forradalom és szabadságharc őrnagya, a körösladányi születésű Tüköry Lajos vezette, aki az ostrom alatt a Porta Termininél súlyos lábsérülést szenvedett, amibe később bele is halt. Az utólag ezredesi rangra emelt Tüköry sírjánál Garibaldi mondta a gyászbeszédet. A város nem felejtette el a hős magyar katonát, amit jól bizonyít, hogy egyik legnagyobb sugárútját Tüköryről nevezte el, az ezredes első nyughelyét pedig emléktábla jelzi.

Forrás: Wikipedia

A városban a Capella Palatina, a Dóm és a kapucinus katakombák a legérdekesebb látnivalók, de szintén kihagyhatatlan a palermói székesegyház, amely egykor muzulmán mecset volt, és csak 1135-ben alakították át keresztény templommá. A Palazzo dei Normanni, a Normann Palota nemcsak az olaszok szerint, de ez az egyik legszebb itáliai palota, amely vizsgálatok alapján feltehetően egy arab erődre épült. Érdemes egy kirándulást tenni a közeli Monte Pellegrinóra is, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra.

Strandok a város környékén

Palermo környékén a Mondello, Addaura, Barcarello, Vergine Maria, Arenella, Romagolo partszakaszokon találhatók a legszebb strandok, amelyekhez tömegközlekedési eszközökkel könnyen eljuthatunk. A város hosszú homokos strandjához a Mondellohoz az 544 vagy 603 busszal, Addaura körzet strandjaira a 833 busszal, a Vergine Maria körzet strandjaira pedig a 731, vagy a 139-es busszal mehetünk. Ezeken a strandokon igény szerint széket, nyugágyat és napernyőt is kaphatunk reggel héttől este hétig. Aki inkább a csendesebb, hangulatosabb fürdőhelyeket szereti, gyalogoljon a parton nyugati irányban mintegy másfél kilométert, s elérkezik az apró sziklás öblökkel tűzdelt Capo Gallo nevű partszakaszra.

Palermón túl

A város felfedezése után érdemes néhány napot Szicília egyéb nevezetességének felkeresésével eltölteni. Palermóból remek busz- és vonat-kapcsolat van a közeli és távolabbi látványosságokhoz, így alig egy óra alatt eljuthatunk a keresztapából ismert Corleónéba, a közeli Cefaluba, vagy éppen a hegytetőn álló bájos középkori falucskába, Ericébe.

Palermóból rendszeres hajójáratok közlekednek a környékbeli szigetekre, Liparira, vagy Volcanora, a Blu turismo feliratú turistahajókkal pedig a szomszédos településekre juthatunk el.

Forrás: MTI/EPA

Szicília kétségtelenül legnagyobb attrakciója a 3300 méter magas, fenséges Etna tűzhányó, amely még ma i aktív, legutóbb épp néhány héttel ezelőtt mutatta ennek jelét. Az utazási irodák többsége szervez ide egynapos kirándulásokat, aki viszont önállóan kel útra, legcélszerűbb, ha vonatra száll és Catania, majd pedig Nicolosi érintésével jut el a hegy lábához.

Az Etnára 2000 méteres magasságig felvonóval is felmehetünk, majd 3300-ig további alternatívák kínálkoznak, így gyalog vagy dzsippel egészen a kráterig is eljuthatunk. A bátrabbak és kalandvágyóbbak gyalog is nekiindulhatnak a hegy megmászásának, de ebben az esetben korán induljanak el, mert a túra jó pár óráig eltarthat! Vétek lenne kihagyni az Etna "túloldalán" lévő Taorminát, amelynek görög színházából nyílik a legszebb kilátás a vulkánra.