Sorozatban gyártanák a turistaűrhajókat

2008.03.19. 11:07

Az űrturisták igényeit kielégítő űrrepülők sorozatgyártását tervezi az űrtechnológiai óriáscég, az EADS részlege, az Astrium. A turistaűrhajók a tervek szerint heti egy alkalommal indulnak és tíz évig lennének üzemképesek.

Az Astrium piackutatása szerint évente 15 ezer ember lesz hajlandó kifizetni 200 ezer eurót (51 millió forint), hogy az űrben tölthessen másfél órát egy-egy űrrepülő utasaként - olvasható a BBC News honlapján.

A cég tervei szerint egy űrrepülőben öten utazhatnak majd: a pilóta és négy űrturista. Az űrrepülő, amelynek súlyát félig az üzemanyag tenné ki, 60 kilométeres magasságba 80 másodperc alatt jutna el, majd pedig a Föld légköréből, vagyis a 100 kilométeres magasságon túlra, tehát az űrbe "lendületből" repülne ki. A gépek várhatóan tíz évig lennének üzemképesek heti egy repüléssel.

A vállalat szakemberei szerint világszerte mintegy tíz űrrepülőtérre lenne igény; Európában a legjobb lenne a Földközi-tenger partvidékén kialakítani néhányat, mivel arra mindig napos az idő, ráadásul fentről remek kilátás nyílna a Földre.

Az Astrium vezetősége nagy becsben tartja leendő kliensét, a Virgin birodalom vezérét, Richard Bransont, aki elsőként próbálná ki az Astrium leendő szolgáltatását.

Noha egyelőre nem ismeretes olcsó módszer az űrbe való kijutásra, de érdemes kutatni a lehetőségeket, mert a légkörön kívül, vagyis az űrben lenne a leggyorsabb az utazás a Föld különböző pontjai között - mutattak rá a szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK