A British múzeum, a Louvre képtárai, vagy a Pergamon múzeum ázsiai tárlatai minden turista elsőszámú célpontjai közé tartoznak. De mit tegyen az utazó, ha ha ezeknél furcsább, extrémebb múzeumokra vágyik. Összegyűjtöttünk néhányat a legfurcsábbak közül.

Középkori kínzóeszközök múzeuma, Prága

A múzeumban azokat a középkori vallatóeszközöket tekinthetik meg a látogatók, amelyekkel az eretnek-gyanús polgárokból csikarták ki vallatóik a számukra megfelelő választ. A látogató több mint 60 furcsa és morbid eszközzel ismerkedhet meg egy 45 perces tárlatvezetés keretében. Minden egyes szerkezethez pontos használati leírás is tartozik, így mindenki kedvére borzonghat a szadisztikus eszközök láttán.

Az egyik legbrutálisabb eszköz a "Fej zúzó" gép. A leírás szerint a vádlott állát egy fából készült támasztékra helyezzük, egy fém sisakot teszünk a fejére úgy, hogy kényelmesen illeszkedjen, majd a sisakhoz kapcsolódó forgattyút forgatni kezdjük. A többit mindenki elképzelheti.

Szex-múzeumok - Párizs, Amszterdam, Husavik

Ha a Louvre termeit bejárta már, megvolt a Musée d'Orsay is, következő párizsi kirándulásakor ne hagyja ki az Erotika múzeumát! A szexboltjairól, utcalányairól és a Moulin Rouge-ról híres Pigalle negyedben, egy hétszintes épületben kapott helyet a múzeum, ahol a világ minden táján összegyűjtött, erotikával kapcsolatos tárgyat tekinthet meg a látogató. Köztük például dél-afrikai és ázsiai termékenységi szobrok, a párizsi prostituáltak történetét bemutató tárlat és modern erotikus művészek festményei is.

A híres amszterdami szex-múzeum az első volt a világon a hasonló intézmények sorában, s évente közel 500 ezer látogató keresi fel. A múzeumban festmények, szobrok, erotikus kéziratok, segédeszközök, kép és hangfelvételek várják a felajzott érdeklődőket, sőt még privát interaktív kabinok is rendelkezésre állnak.

A parányi izlandi halászfaluban, Husavikban lévő hímvessző múzeum tematikája még ennél is konkrétabb. A múzeumban mintegy 250 különböző emlősöktől származó minta tekinthető meg, némelyik a falra akasztva, némelyik pedig pici üvegedényekben tartósítva.

Sulabh Nemzetközi WC-múzeum, Új-Delhi

A múzeum i.e. 3000-től napjainkig mutatja be a wc-történelmet, hogy az egyszerű földbe vájt lyuktól hogyan jutottunk el a bonyolult vízhálózattal működő szerkezetekig, amelyeket manapság már a design és a kényelem szempontja alapján terveznek.

Fotó: Vanik Zoltán

A múzeum érdekes tényekkel is szolgál a témakörben: megtudhatjuk például, hogy XIV. Lajos előszeretettel könnyített magán hivatalos tárgyalásain, vécéhasználati szokásokkal ismerkefdhetünk meg a világ minden tájáról, sőt a tárgyban készült műalkotásokban is gyönyörködhetünk. A belépés ingyenes, a mellékhelység használatáért ugyanakkor furcsamód fizetni kell.

Csatorna-múzeum, Párizs

Hasonlóan különleges múzeum a párizsi csatornamúzeum is, ahol a látogatók szakavatott idegenvezetők segítségével járhatják be a hatalmas csatornarendszer egy részét. Ne lepődjön meg a látogató, ha itt ott különböző rágcsálókkal találkozik a túra során, a kirándulás végeztével - immár a felszínen - sokkal szebb látványban lehet része a gyönyörű Szajna-parton.

Temetkezési múzeum, Houston

A temetkezési iparág gazdag örökségét hivatott bemutatni és megőrizni a múzeum - áll az intézmény tájékoztatójában. A kiállításon a látogató betekinthet egy koporsógyár mindennapjaiba, megismerkedhet a balzsamozás történetével és megcsodálhatja a tucatnyi kiállított halottaskocsit is. Az épületben egy temetkezési iskola is helyet kapott, annak aki esetleg jobban szeretne elmélyülni a témában. A múzeumba az idős korú látogatók kedvezményesen léphetnek be.