Újra fényes Kelet Párizsa

Vágólapra másolva!
Bár nem igazán frekventált hétvégi városlátogató célpont, Bukarestbe nemcsak azért érdemes ellátogatni pár napra, mert a város az utóbbi években megdöbbentő fejlődésen és szépülésen ment keresztül, hanem mert pezsgő kulturális kínálata miatt sokan a második Berlint látják benne.
Vágólapra másolva!

Kelet Párizsa, így nevezték a román fővárost a múlt század harmincas éveiben, azokban az évtizedekben, amikor még a városképet nem csúfították el a második világháború bombatámadásai, kisebb-nagyobb földrengések, vagy Ceaucescu áldásos tevékenysége. A város szerencséje, hogy a háborúban a román hadsereg átállása miatt nem ostromolták meg a szovjet csapatok.

A Román-alföldön, a Kárpátok vonulatai és a Duna között elterülő metropolisz, főként az utóbbi évek gazdasági fellendülésének köszönhetően újra fejlődésnek indult, s ma már az ide látogató egyre kevésbé a 90-es évek lepusztultságát látja.

Nehéz lemosni a diktátor keze nyomát

A "Kelet Párizsa" hangulatot leginkább a Lipscani negyedben kaphatjuk el, ahol az utóbbi években számtalan bár, galéria és étterem nyílt, de ennek ellenére a hely sikeresen megőrizte eredeti hangulatát. Az ódon városrész különösen annak fényében tekinthető különlegességnek, hogy az egykori diktátor a belváros nagy részét leromboltatta, hogy kielégíthesse megalomániáját és országának új városközpontot építsen.

Ennek legismertebb és hatalmas méreteivel szinte sokkoló példája a gigantikus Köztársasági Palota, másik nevén a Nép Háza, ahol jelenleg a román parlament ülésezik, de itt található a képviselőház, a szenátus és az alkotmánybíróság is. Az épületet Ceaucescu saját céljaira szánta, személyes rezidenciájának építtette. Az épület tervezésekor kimondott cél volt, hogy a világ leghatalmasabb épületét húzzák fel, de a terv nem sikerült. A washingtoni Pentagon megelőzi, de 330 ezer négyzetméternyi felületével így is a második legnagyobb építmény a világon.

Az óriási palotát a párizsi Champs-Elysées-nél szándékosan néhány méterrel szélesebb sugárút köti össze a belvárossal. Az út mentén elegáns lakóházak sorakoznak, amelyekbe egykor a pártállami elit tagjai költözhettek, ma pedig luxuslakások találhatók itt. Ceaucescu nagyravágyó terveinek eredményeként a palota mellett épült fel a Román Tudományos Akadémia épülete és megkezdődött a Nemzeti Könyvtár építése is, de ezt már az 1989-es forradalom kitörése miatt nem tudta befejezni a gyűlölt diktátor. A jelenlegi városvezetésnek nem kis nehézséget jelent a népvezér keze nyomának eltűntetése, de az utóbbi évek fejlesztései szerencsésen ebbe az irányba mutatnak.

Forrás: Wikipedia

Vásárlás - különlegességeket drágán

A fejlődés egyik látványos jele, hogy nemcsak a hatalmas bevásárlóközpontok nőnek ki sorra a földből, hanem a belváros frekventáltabb utcáin megjelentek az igazi kuriózumokat árusító elegáns üzletek is, amelyek kiterjed és tehetős vevőkörrel rendelkeznek. A márkás és híres tervezők által készített ruhákat, bútorokat ugyanakkor nem ritkán a magyarországi árak két- háromszorosáért vesztegetik. A Guardian vásárlási ajánlójában üdítő kivételként a Zebra Society nevű boltot ajánlja a különlegességeket kedvelőknek, ahol kézzel készített ékszereket és könyvritkaságokat vásárolhatunk.

Étkezés

Ha pedig elfáradtunk a sétába, az óváros egyik hangulatos éttermében egy helyi specialitást kipróbálva új energiákat nyerhetünk. Ideális hely lehet, a Caru cu Bere étterem ahol megkóstolhatjuk a sarmale nevű helyi fogást, ezt a párolt káposztalevélből és polentából álló ételt. Az étterem a háború előtt a román értelmiség kedvelt találkozóhelye volt, s a korabeli berendezési tárgyak is ezt a hangulatot próbálják megőrizni.

Forrás: Wikipedia

Éjszakai élet

Sokat elmond Bukarestről, hogy a város talán legjobb szórakozóhelyének nincs igazi neve. Ota bárjának hívják és egy tágas villa pincéjében található a Dr. Staicovici utca 26-os szám alatt. Koncertekkel, DJ szettekkel és remek ételekkel várják a legtöbbször vegyes nemzetközi összetételű vendégeket. Ha nagyobb party-kra vágyunk, a Studio Martin, vagy a Session nevű helyeket keressük.

Közlekedés

Budapestről közvetlenül csak a Malév, vagy a román nemzeti légitársaság, a Tarom járataival juthatunk el, de a Wizz Air nemrég beindította a Kolozsvár és Bukarest közlekedő járatát, így akár egy kolozsvári megállóval is összeköthetjük az utazást.