Új divat: hotelek kizárólag nőknek

Vágólapra másolva!
A szállodaipar egyre specifikálódó piacán az öko, wellness, design és boutique hotelek után a legújabb trend, a kizárólag női vendégek számára épülő úgynevezett "only woman" szálláshelyek. Egyesek szerint az ötlet tisztán diszkrimináció, mások szerint praktikus szolgáltatás, nem utolsó sorban ügyes üzleti fogás. Az utóbbi időben világszerte tapasztalható hölgy-hotel láz, mostanra elérte a szigorú hagyományairól híres Közel-Keletet is.
Vágólapra másolva!

Elsőként talán a Crowne Plaza minneapolisi egysége kavarta fel az amerikai közvéleményt, igaz ebben a szállodában nem az egész épület, hanem csak a szálloda egy szintje kapott "Only Woman" megkülönböztető jelzést. A kritikus sajtóvisszhang ellenére a szállóvendégek pozitívan nyilatkoztak például a biztonsági szolgálatról, illetve a női szint szobáiban található apró kiegészítőkről, kozmetikumokról és a felszereltségről.

A közhiedelemmel ellentétben az "only woman" típusú hotel nem a meleg párok szálláshelyét jelenti, hanem ahogy a kérdőíves felmérések is mutatják inkább az üzleti úton résztvevő és egyedül utazó hölgyek, kisgyermekes anyák, és asszonyok kedvelt helye. A meleg párok ugyanis már hosszú évek óta használják bejáratott, és a közismert szivárványos zászlóval fellobogózott helyeiket.

Észak-Amerika hemzseg a női hotelektől, és hihetetlen népszerűségnek örvend az egyéni (értsd: magányos) utazók körében. Az egyik legnépszerűbb hely New York állam Ithaca város melletti erdőben található faház, ahol főleg üzletasszonyok keresnek menedéket, hosszú konferenciasorozatok és fárasztó tenderek után. Az ithacai Frog Heaven-ben már 80 dollárért elmerülhetünk a vidéki Amerika romantikájában.

Női hotelek Európában

Európában főleg Angliában és Svájcban válogathatunk a női hotelek kínálatából. A Grange City Hotel London-ban, azon túl, hogy nagyszerű kilátás nyílik a szobákból a Temzére és a Tower Bridge-re a szobákban hipoallergén ágynemű, sminktükör, süllyesztett márványkád és masszázs-zuhany is található.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Zürich csendesebb negyedében egy lépésre a Zürichi-tótól 28 szobás, internet kapcsolattal felszerelt szobák foglalhatók.

Olcsó, de kiváló opció a berlini Artemisia hotel, ahol 30-50 eurós szobaárak mellett a belváros szívében, alig 5 percre a Kurfürstendamm-tól teljes nyugalomban tölthetik idejüket a női vendégek.

Japán és Új-Zéland

Tokióban, az Akihabara metrómegállótól néhány percre található Akihabara Taito-ku utca 6 szám alatt kipróbálhatjuk a jellegzetes japán kapszulahotelt is, ami olcsóbb, praktikusabb és jobban felszerelt, mint egy átlagos szálloda. A Capsule Inn Akihabara-ban nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is gondoltak. Ebben a szállodában külön női és férfi emelet is található azoknak az egyéni utazóknak, akik magányosan érkeznek a szigetországba, és nem szándékoznak sem ismerkedni, sem társalkodni másokkal.

Forrás: Wikipedia

A Capsule Inn "szobáiban" internet kapcsolat, televízió és rádió is található, éjjel-nappal nyitva tart, a szobák fix árasak, kijelentkezés után is a csomagmegőrzőben hagyhatjuk a bőröndjeinket, és a tágas étkezőben meleg étel, és 100 yenért forró kávé várja a turistákat. Érdekes, hogy míg egy hagyományos szállodában 8-12.000 yen (kb.12 600 - 19 ezer forint) egy éjszaka addig a Capsule Inn-ben 4000 yenért (6300 forint) már foglalhatunk.

Az ismert Base hostel-láncolatot nem kell bemutatni a világutazóknak. Ez a vállalkozás Ausztrália és Új -Zéland szerte fogadja a hátizsákosokat és kalandorokat, akár magányosan akár csapatostul érkeznek. A két szigetország szinte valamennyi nagyvárosában megtaláljuk a Base hosteleket, és szinte valamennyiben találunk női emeleteket.

Közel kelet: Szaúd-Arábia

Bármilyen furcsa a női hotelek iránt mutatkozó érdeklődés a közel keleten is megmozgatta jó néhány befektető fantáziáját. Szaúd-Arábiában, ahol igen erős szegregáció tapasztalható a két nem között, a szigorú hagyományok és a vallás is erősen korlátozza a nők mindennapjait, magától értetődő, hogy a társadalmi berendezkedés jó táptalajt biztosított a női hotel ötletének megvalósításához.

Forrás: Wikipedia

A The Luthan (jelentése: menekülés) Hotel & Spa szállodát igazgató Lorraine Coutinho elmondta, hogy Szaúd-Arábia a világ egyik legkonzervatívabb országa, ahol nők nem találkozhatnak nyilvánosan férfiismerőseikkel, barátaikkal, nem vezethetnek autót, de a munkahelyeken sem tölthetnek be bizonyos pozíciókat.

Az idén januárban életbelépett új, liberálisabb törvények azonban komoly engedményeket tesznek, így ennek értelmében, a nők már férfi kísérő nélkül is tartózkodhatnak a hagyományos szállodákban. Nem kötelező továbbá a "mirhim", vagyis a férfi testőr, ami lényegesen szabadabb hétköznapokat biztosít a szaúdi nők számára.

Igaz a The Luthan Hotel & Spa női hotel vendégeiben még élnek a szigorú családi hagyományok és a tradíció, ám a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a Riad belvárosában található szállodában megannyi szaúdi nő használja ki a frissen kapott szabadságjogait.

Szabó Kata