A Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága ismét meghirdette a Vendégbarát Múzeum pályázatot a hazai kulturális intézmények számára, amelyre 3 kategóriában 35 múzeum pályázata érkezett be. 2008. április 1. és május 1. között az interneten keresztül szavazhatnak a látogatók az általuk legjobbnak ítélt múzeumra.

A pályázattal azon múzeumokat kívánja támogatni a két szervezet, amelyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeznek látogatóik számára maradandó élményt nyújtani - derül ki a Turizmus Zrt. közleményéből. A vendégbarát múzeumok programkínálatuk bővítésével, újszerű, kreatív, interaktív bemutatási módszerek bevezetésével nem csupán a látogatók ismereteit bővítik, hanem felkeltik az érdeklődést a művelődés és a tanulás iránt is, ami mind a beutazó, mind a belföldi turizmus számára a növekedés lehetőségét biztosítja.

A Program 2007-ben indult 45 múzeum részvételével. Az 5217 szavazó két kategóriában 6 kulturális intézményt tartott méltónak promóciós támogatásra. Az MT. Zrt. 4 millió 250 ezer forint keretösszeg erejéig finanszírozta a nyertes múzeumok promóciós eszközeinek kialakítását, megvalósítását. Új kiadványok, honlapok, filmek, PR cikkek, szóró-ajándékok és hirdetések valósultak meg a program keretén belül.

A 2008. április 1-jén indult internetes játék keretében, három kategóriában 35 múzeumra szavazhat a nagyközönség. A "kiemelt jelentőségű múzeum" kategóriában kettő, az "országos jelentőségű múzeum" kategóriában 16, a "regionális jelentőségű múzeum" kategóriában 17 intézmény versenyzik egymással. A múzeumok látogatói a www.vendegvaro.hu oldalon oszthatják meg a magyarországi múzeumokkal kapcsolatos tapasztalataikat és szavazhatnak arról, hogy melyik intézmény érdemli ki 2008-ban a Magyarország Vendégbarát Múzeuma címet és az ezzel járó promóciós támogatást. A kiírásnak megfelelően a Magyar Turizmus Zrt. a kategóriák győzteseinek 2, illetve 1,5-1,5 millió forint támogatást nyújt. A szavazás 2008. május 1-jén zárul le, az ünnepélyes eredményhirdetésre május 18-án, a Múzeumi Világnapon kerül sor.