Botrány a Lonely Planetnél

Vágólapra másolva!
Nem is járt Kolumbiában a Lonely Planet útkönyvkiadó munkatársa, csupán kitalálta a dél-amerikai országban átélt élményeit. Legalábbis ezt állítja a héten az Egyesült Államokban megjelenő könyvében Thomas Kohnstamm. 
Vágólapra másolva!

Az író-újságíró Kohnstamm, aki "A Pokolba mennek-e az útikönyv-szerzők?" (Do Travel Writers Go To Hell?) című kötetben leplezte le önmagát, bevallja, hogy mivel a kiadó nem adott neki elég pénzt kolumbiai útjára, a megrendelt könyvet San Franciscóban írta meg, a szükséges információkat pedig akkori barátnőjétől szerezte hozzá, aki a kolumbiai konzulátuson dolgozott. Hozzátette azt is, hogy az ő esete nem egyedi, mert a Lonely Planet általában rosszul fizeti szerzőit. Kohnstamm, aki a kiadó több mint egy tucatnyi könyvét írta, azt is elárulta, hogy sok esetben más könyvekből plagizált hosszú részeket.

Az ausztrál alapítású és központú kiadó, amelynek könyveit évente 6, 5 millió példányban adják el világszerte, magyarázkodásra készült, miután a Herald Sun című sydneyi napilap és a londoni Sunday Telegraph egyaránt részleteket közölt Kohnstamm könyvéből.

Mint Piers Pickard, a kiadó igazgatója közölte, a Lonely Planet, jó hírnevét megőrzendő, minden kéziratot igen alaposan ellenőriz, és mindeddig nem vettek észre a Kohnstamm által írt kötetekben semmilyen pontatlanságot. Ami pedig a kolumbiai történetet illeti, a kiadó "sunyinak" nevezte a szerzőt, mert ebben az esetben nem az útikönyv, hanem az ország történelmének megírásával bízták meg őt és az útikönyvrész két másik szerző műve.

A Seattle-ben elő, saját weboldala szerint latin-amerikai tudományokból doktori címmel rendelkező Thomas Kohnstamm mindenesetre hamarosan Ausztráliába utazik "leleplező" könyvének reklámozására.