Ingyenes kastélybelépők a műemléki világnapon

Vágólapra másolva!
A műemléki világnapon, pénteken tizennégy műemlékegyüttes kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt: az ingyenes belépés mellett különleges idegenvezetéssel is várja a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a látogatókat, akik az épületek máskor elzárt részeit is megismerhetik.
Vágólapra másolva!

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kezdeményezéssel hagyományt kívánnak teremteni, egyben fel akarják hívni a figyelmet a műemlékvédelem mostoha helyzetére. Hozzátette: az ünnep alkalmából nem csupán díjmentes belépést biztosítanak a tizennégy kiválasztott épületbe, hanem rendhagyó idegenvezetést is, így az érdeklődők előtt megnyílnak a műemlékek máskor nem látogatható részei is.

A műemléki világnapon megnyitja kapuit a fertődi Esterházy-kastély, a pécsi Jakováli Hasszán-dzsámi és Idrisz baba türbéje, az ozorai várkastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély, a fáji Fáy-kastély, a fertőrákosi püspöki palota, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, Majkon a volt kamalduli remeteség, a péceli Ráday-kastély, a szegvári volt vármegyeháza és a tuzséri Lónyay-kastély.

Az uniós projektekről beszélve Varga Kálmán elmondta, hogy a 12 ezer hazai műemlék 8-10 százaléka szorul sürgős felújításra. Mivel azonban a hazai költségvetési források általában rendkívül szűkösek, az európai uniós pályázatok jelenthetik a megoldást: a projekteken keresztül elérhető forrásmennyiség révén a következő 4-5 évben már láthatóak lesznek az eredmények is - vélekedett az igazgató. Külön kiemelte a fertődi Esterházy-kastélyt, amely részben megújulva jövőre a Haydn-év rendezvénysorozatának ad otthont.

2009 a kulturális örökség éve lesz Magyarországon, így jövőre a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen számos különleges programot készítenek elő - számolt be terveikről Varga Kálmán, majd hozzátette: épületeik egységes nyitva tartásával, új szolgáltatások kiépítésével céljuk a látogatói komfort növelése és a turisták jobb kiszolgálása. Az igazgató így elérhetőnek tartja a tavalyi négyszázezres látogatószám akár 40-50 százalékkal történő növelését is.

A műemléki világnapot az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Április 18-án különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, elsősorban azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség.