Alaszka: kalandnyaralás bálnákkal és grizzly medvékkel

Vágólapra másolva!
Egyre többen próbálnának ki rendhagyó nyaralásokat a föld valamelyik távoli vidékén, de a vállalkozó kedvű utazók gyakran nem tudják, hogy hol keressék a szervezett, biztonságos, de szokatlan kikapcsolódást, mint amilyen például a púpos bálnákkal való "barátkozás". Például Alaszkában.
Vágólapra másolva!

Alaszka dél-keleti csücskében, közel a kanadai határhoz, alig 40 kilométerre a Glacier Bay Nemzeti Parktól található Hoonah városa, ahol a tlingit indiánok hosszú évszázadokkal ezelőtt letelepedtek. Hoonah (jelentése: falu a sziklánál) sokáig, mint a világ egyik legproduktívabb lazacfeldolgozó települése volt egy aprócska, de annál hatékonyabb feldolgozó üzemmel. Mivel a kisváros az Icy-szoros közelében fekszik, gyakran emlegetik Icy Strait Point-nak is. Hoonah-ban ma alig ezer ember lakik, akiknek hatvan százaléka indián.

A turisták főleg a közeli Juneau repterére érkeznek. Annyi a látnivaló és a program a környéken, hogy 8-10 napnál kevesebbet nem érdemes tervezni. Sokan gondolhatják, hogy Alaszkát csak a végtelen jégmezők és gyéren lakott, elhagyatott vidékek jellemzik, ám a valóságban sok ezer nyüzsgő kisváros, megannyi színes gerendaház, számtalan bájos kikötő, és az egész államot körülölelő 2500-3000 méter magas impozáns hegyvonulatok ejtik ámulatba a turistákat.

Programok a vadonban és a tengeren

Grizzly medvék

Hoonah azon ritka helyek egyike, ahol ha felkészültek és fegyelmezettek vagyunk nemcsak fehér fejű sast, hanem az igen ritka grizzly-t is megpillanthatjuk. A grizzly-t (Ursus arctos horribilis) sokan összekeverik a barnamedvével (Ursus arctos) pedig a grizzly a barnamedve egy nagytermetű Észak-Amerikában honos alfaja.

Forrás: [origo]

A grizzly-k felkutatására induló vadontúrák körülbelül két és fél órásak. A turisták kisbusszal közelítik meg a Spasski folyó völgyét, ahol különösen lazacpárzáskor és a nyári hónapokban, az erdei bogyók érésekor lehet a legtöbb esélyünk, hogy nagyragadozókat lássunk. A kirándulók egy rövid séta után speciálisan kialakított biztonsági leshelyhez húzódnak, és onnan fotózhatnak.

Bálnák méterekről

Hoonah-tól körülbelül 100 kilométerre nyugatra, a nyílt vizek felé számos part menti kisváros kínál a turistáknak bálnalessel összekötött tengerikajak-túrákat. A Point Adolphus, a Gustavus, és a Tongass Nemzeti Park kempingje nyaranta sok ezer turistát fogad, akik igyekeznek inkább vendégházak helyett egyszerű sátrakban megszállni, mert ahogy mondják, így éjszaka is halhatják a púposbálnák és az orkák fújtatását.

Forrás: [origo]

Nappal akár 500 méterre is beeveznek a vállalkozó kedvűek, hogy látótávolságon belül, szinte testközelből élvezzék a bálnák társaságát.

Hűvösebb idő esetén fűtött, kabinos turistahajók viszik a kirándulókat. A túravezetők már a hullámok mozgásából tudják, hogy mikor közeledik a felszínhez valamilyen vízi óriás. Amennyiben fél óránál többet kellene ringatózni a vízen tétlen várakozással, akár kajakban akár turistahajón, a túravezetők óvatosan elkezdik az etetést.

Az alaszkai kirándulások és vadlesek június első hetében indulnak. Egy 3 napos 2 éjszakás legalább négy kalandtúrás nyaralás ára 700-1000 dollár között mozog.

Ziprider: beülő-székes drótkötélpálya

A Zipride fogalma Európában még kevéssé ismert, de a világ más kontinensein is csak néhány helyen próbálhatjuk ki. A Zipride leginkább a canopyhoz hasonlít, amelyet néhány éve Visegrádon is élvezhetnek a turisták és a kirándulók.

A Ziprider esetében, egy 2 ponton felfüggesztett gyöngyvászon beülő-szék kényelmesebbé, a szintén újításként felszerelt fék pedig biztonságosabbá teszi a kalandcsúszásokat. A Zipriderezőket tulajdonképpen csak a lendület viszi, ha úgy tetszik az egész konstrukció egy drótkötél csúszda, amelynek élvezeti értékét az adja, hogy a pálya milyen magasról indul, illetve, hogy milyen meredek, és milyen táj tárul fel előttünk.

A Ziprider előnye, hogy vérmérsékletünktől függően, a fék segítségével magunk választhatjuk meg a siklás sebességét, és magunk "uralkodhatunk a beülő felett". Így lassan csuroghatunk is a tájat szemlélve, de akár 160km/h-val is repeszthetünk a völgy felé.

Az alaszkai Zipriderezés különösen a táj miatt élvezetes. Honnah-tól néhány kilométerre a hegyekben 400 méteres magasságból, rövid eligazítás után indulnak a turisták. A csúzsás maga 2 percig tart és ezalatt körülbelül 1600 métert tesznek meg. A lesiklás közben nagyszerűen látszik Port Friderick és Icy Strait Point kikötője is.

Találkozás az indiánokkal

Hoonah belvárosában az őslakosok Örökség Központjában (Native Heritage Center) egy félkör alakú színpadot ülnek körbe a turisták. A tlingit indiánok kék-piros színű népviseletben és hangszerekkel érkeznek, majd hagyományos tánccal, ősi mondákkal, és tanulságos indián mesékkel szórakoztatják az érdeklődőket.

Forrás: [origo]
Hoonah városa

A Tlingit indiánok mitológiájában gyakran előforduló lény a kustaka, vagyis a vidraember. A kustaka alakváltoztató, néha emberi alakot ölt, néha vidra képében jelenik meg. Némelyik róla szóló történetben kegyetlen, veszélyes lény, aki a vízre merészkedő tlingitek halálát hozza. Más történetekben segítőkész, és megmenti a bajbajutottakat a vízbefúlástól vagy a fagyhaláltól.

Gyakran elcsalja víz alatt lakóhelyére a gyanútlanokat, és ott tartja őket, míg végül azok is vidraemberré változnak. A bemutatókon az indián sámán táncával a vidraember által elrabolt lelkekért küzd.

Sz. K.