Horvátország idén is verhetetlen lesz

Vágólapra másolva!
Bár tavaly a Magyarországról az Adria partjára érkező turisták számának növekedése megállt, nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kitaláljuk: idén is Horvátország lesz a legnépszerűbb úti cél a magyarok körében. A nyári szezon beharangozójaként összegyűjtöttük a legfontosabb utazási tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Itt van Európa talán legszebb tengerpartja, már májustól gyakorlatilag főszezon van, a távolság sem leküzdhetetlen és az árak is elviselhetők. Mi kell ennél több egy ideális nyaralóhelyhez, Horvátország pedig ilyen.

Az Adria partvidéke és a környező szigetek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évről-évre magyarok tízezrei választják déli szomszédunkat nyaralásuk helyszínéül, s bár a múlt évi megszorító intézkedéseknek köszönhetően kevesebben vállalták az utazást, még így is messze vezet Horvátország a legkedveltebb desztinációk között.

Bár sokan ismerik Horvátországot és a nyaralás előtt a szállás lefoglalásán túl nem sok előkészületet tesznek indulás előtt, néhány praktikus információ hasznos lehet annak, aki még nem járt déli szomszédunknál.

Határátlépés

Az országba való belépéshez nem kel feltétlenül útlevelet magunkkal vinni, elegendő az azzal egyenértékű személyi igazolvány is. A Horvátországba látogató turisták három hónapig tartózkodhatnak egyhuzamban az országban, ha ennél tovább szeretnénk maradni, már külön engedéllyel tehetjük csak meg.

Autópálya

Horvátországban a hazai gyakorlattal ellentétben nem autópálya-matricát kell váltanunk, ha a sztrádákat akarjuk használni, hanem bizonyos szakaszonként a fizetőkapuknál kifizetett díjért hajthatunk a pályára.

A sztrádadíj mértéke a megtett útszakasztól és a jármű jellegétől függ. Ha egy személyautóval szeretnénk mondjuk Rijekáig eljutni, a magyar határtól Zágrábig 36 kunát, a horvát fővárostól Rijekáig 56 kunát kell fizetnünk.

A Zágrábtól Zadarig tartó 254 kilométeres szakaszért 105, a Slpitig vezető 366 kilométeres szakaszért pedig 151 kunát kell leszurkolnunk a fizetőkapuknál egy irányban.

Valutaváltás

Horvátországban a nemzeti valutával, a kunával fizethetünk, de egyre több étteremben, szállodában és üzletben nemcsak, hogy feltüntetik az árakat euróban, de fizethetünk a közös európai valutával. Külföldi fizetőeszközt a hivatalos pénzváltó irodákban, vagy bankokban, szállodákban, utazási irodákban lehet - az érvényes árfolyamlista alapján, jutalék felszámítása mellett vagy jutalékmentesen - beváltani. Az adriai utazások alkalmával sokan a határon, vagy annak közelében váltanak kunát, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy itt valamivel rosszabbul váltják a horvát pénzt. Nyaranta többször előfordul - főként a főszezonban - hogy Budapesten csak komoly utánajárással lehet kunához jutni. Az Adria partján egyre több helyen forintot is beváltanak.


Rab, a homokos strandok szigete

A nyaralóhelyek üzleteiben, az éttermekben és egyéb idegenforgalmi szolgáltató-helyeken kártyával (Diners, American Express, Eurocard-Mastercard, Visa ) és Eurocheque-kel is lehet fizetni.

Boltok nyitva tartása

Az üzletek és az üzletközpontok munkanapokon 8 órától 20 óráig, szombaton 8 órától 14-15 óráig tartanak nyitva. Főként a forgalmas nyaralóhelyeken és különösen nyáron számos üzlet vasárnap is nyitva tart, a nagyobb városokban pedig 0-24 órás nyitva tartású üzletek is találhatók.

Szállás

Bár egy horvátországi nyaralás - összehasonlítva akár csak egy európai autós körutazással - különösebben nagy előkészületeket nem igényel, azért érdemes jó előre kiválasztani és lefoglalni a megfelelőnek tartott szállást. A kínálat hatalmas, az egyszerű apartmanoktól kezdve, a különböző kategóriájú kempingeken és szállodákon át egészen a bérelhető villákig, sőt akár a világítótornyokig. Az adriai ajánlatok értékesítésével foglalkozó utazási irodák mellett az egyéni utazók az interneten is bőségesen találhatnak maguknak szálláslehetőségeket magyar nyelven.

Akkor sincs veszve semmi, ha például időhiány miatt nem foglalunk előre szállást magunknak, hiszen a tengerparti falvakban úton-útfélen táblák jelzik a kiadó szobákat, apartmanokat. Néha így még jobban is járhatunk, hiszen nem ritka, hogy a kevésbé frekventált helyeken akár 10-15 euróért is megcsíphetünk egy-egy lehetőséget. Ha végképp el vagyunk veszve, érdemes felkeresni a szinte minden településen megtalálható turisztikai információs irodát, ahol válogathatunk a szállásjegyzékből. Az árakról és a szálláslehetőségekről itt tájékozódhat.

Strandok

Kevesen tudják, de több felmérés eredménye is alátámasztotta, hogy Európában az Adriai-tenger vize a legtisztább, a horvát tengerpart pedig elfogultság nélkül nevezhető az egyik legszebbnek a világon. Egyetlen hátránya - már, ha ezt valóban hátránynak lehet nevezni - hogy főként a gyerekes családok által preferált homokos partszakaszok meglehetősen ritkák.

Forrás: [origo]

Ilyen strandokat Rab szigetén, Hvaron, Bol szigetén és a Makarska riviéra egyes részein találhatunk, de ha mindenképpen homokos részen szeretnénk nyaralni, tényleg időben kell elkezdeni a szálláskeresést, mert sokan gondolkodnak így. A kevés homokos strand helyett viszont több száz kisebb-nagyobb sziget, több ezer hangulatos öble vár a felfedezésre, s nem utolsó szempont az sem, hogy a sziklás, köves partszakaszokon a víz alatti élővilág is izgalmasabb.

Kompjáratok

Az Adria horvátországi részén szinte nincs is olyan parányi sziget apró kikötője, ahová ne közlekedne a helyi hajóstársaság, a Jadrolinija valamely járata. A nagyobb városokból, Rijekából, Zadarból, vagy Splitből szinte bárhová eljuthatunk a kék-fehér hajókkal, s a hosszabb útvonalakra akár Budapesten előre is megvásárolhatjuk a jegyeket. Az egyes szigetek közötti kompok menetrendjéről és a jegyárakról itt tájékozódhat.

Néhány fontosabb telefonszám

Rendőrség:92
Tűzoltóság:93
Mentők:94
Információs szolgálat:112
Általános információk:981
Belföldi tudakozó:988
Nemzetközi tudakozó:902
Időjárás és közlekedési hírek:06 520 520
Horvát Autóklub (HAK):01 4640 800